Magazin Putovanja

Železnička ruta od Sarajeva do Mostara proglašena najlepšom u Evropi, 2 sata romantičnog putovanja vozom

železnički most
Foto: Printscreen

Zar nije sjajna ideja provesti vikend ili godišnji odmor putujući kroz predivne pejzaže zemlje u komšiluku, jedući domaću hranu koja nepca odvodi do „sedmog neba“, a onda i istraživati gradove bogate istorije i kulture?

Najudobnije je putovati definitivno u automobilu koji pruža svu slobodu istraživanja, autobus je povoljniji, ali putovanje vozom može biti najromantičnija verzija takve ekskurzije.

Bosna i Hercegovina je dom predivnim mestima, a to je prepoznao i CNN koji je rutu između Sarajeva i Mostara proglasio jednom od najlepših u Evropi, piše Putni kofer.

Od zelenih planina do smaragdne Neretve

Put između čarobne bosanske prestonice i njenog turističkog brata, lepog Mostara, dovoljno je lepa sama po sebi, ali putovanje od dva sata vozom je neka druga dimenzija.

Ta železnička ruta proteže se ispod zelenih planina i neravnih litica, a prati je smaragdna reka Neretva.

Putujući iz Sarajeva stići ćete u Mostar, jedan od najlepših malih gradova u Europi, koji krasi poznati most koji je sagrađen 1566. godine pod vlašću Sulejmana Veličanstvenog – tim rečima CNN opisuje tu mnogima omiljenu putničku rutu koja je prošle godine, nakon 8 godina prekida, ponovo počela da vozi i prema Pločama na jugu Hrvatske.

Sada je brojnim turistima koji dolaze na hrvatsku obalu omogućeno pravo uživanje u lepotama Bosne i Hercegovine.

mostar
Foto: Printscreen

Prekidom putničkog saobraćaja u decembru 2013, iako je prevoz tereta nastavljen, tada je završila priča koja je trajala više od 120 godina, jer je prugu od Sarajeva do Ploča započela Austrougarska, nastavila Kraljevina Jugoslavija, a završila SFRJ.

“Pruga je bila izgrađivana u više etapa i bila je jedan od najvećih saobraćajnih i infrastrukturnih projekata prošloga veka. Dugačka je gotovo 200 kilometara, s 27 železničkih stanica, 71 mostom i 106 tunela. Tuneli su dugački oko 37 kilometara, a među njima je, s preko tri kilometra, najduži Ivan, tunel prokopan kroz istoimenu planinu.”

Zaista je teško opisati lepote te železničke rute koja mnogima budi nostalgiju na neka prošla vremena, ali nudi i neverovatno iskustvo putovanja kroz predivne pejzaže jedne od turistički najpodcenjenijih država u Europi.

Na listi najlepših svoje mesto su pronašle rute Derry-Coleraine u Severnoj Irskoj, Firenca-Napulj u Italiji, Barselona-Montserat u Španiji, Lidköping-Mariestad u Švedskoj…

Izvor: Putni kofer

Vozom od Novog Sada do Beograda – uvek nova avantura

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link