Magazin Putovanja

Kako organizovati putovanje u London i šta sve treba posetiti?

Panoramski točak

London važi za jedan od najkišovitijih gradova na svetu i u kojem retko ko napušta kuću bez kišobrana, pa je dobio nadimak i Kišni grad. Međutim, i pored ovih podataka on je jedan od gradova koji se nalazi na listi gradova koji se moraju posetiti makar jednom u životu.

Ukoliko ste odlučili da u narednom periodu prekrižite London sa liste gradova koje želite da posetite, u nastavku teksta saznajte šta je sve potrebno za organizaciju puta, kao i koje znamenitosti obavezno morate da posetite u Londonu.

Kako stići do Londona i šta vam je sve potrebno?

Prvo što treba da odlučite kada organizujete putovanje u britansku prestonicu je kojom vrstom transporta ćete tamo stići. Putovanje u London avionom je prva opcija koja je istovremeno najbrža i najlakša. Međutim, ukoliko ne putujete iz Srbije, već iz drugih evropskih gradova kao što su Amsterdam, Pariz ili Berlin, imate mogućnost da putujete i vozom.

Iz Beograda se direktnim avionom može leteti za Britaniju, let traje oko 3 sata, a putovanje možete organizovati samostalno ili preko agencije.

Ulazak u zemlju -da li je potrebna viza za putovanje u London?

Za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo državljanima Srbije je potrebna viza, dok je za sve zemlje Evropske Unije, Sjedinjenih Država, Kanadu, Japan i ostale zemlje potreban samo pasoš.

Kako biste podneli zahtev za britansku vizu potrebno je da dostavite sledeće podatke:

  • Rezervacija smeštaja
  • Potvrda iz banke o poseduvanju sredstava na računu od više od 100 evra po danu
  • Pasoš koji važi minimum 6 meseci nakon povratka sa puta
  • Prethodni pasoš
  • Uvid u pasoše užih članova porodice
  • Plan putovanja na engleskom jeziku

Uz ove osnovne podatke potrebno je da dostavite i dodatne podatke, u zavisnosti o toga da li ste zaposleni ili nezaposleni, da li posedujete svoju kompaniju, da li studirate ili ste penzioner.

Panorama Londona

Smeštaj u Londonu – gde odsedati?

Prilikom odabira smeštaja u Londonu imate opciju da krenete u samostalnu potragu ili je prepustite turističkoj agenciji. Ukoliko sami tražite smeštaj možete izabrati hotelski ili apartmanski smeštaj.

Kako verovatno planirate da većinu puta provedete van smeštaja, praktičnije je odsedati u apartmanu ili hotelu koji ne nudi doruča, ručak ili večeru, kako ne bi morali da se vraćate u hotel tokom dana.

Na taj način ćete najbolje iskoristiti vreme koje imate na raspolaganju za istraživanje grada, a takođe ćete imati priliku da isprobate različite specijalitete u poznatim londonskim restoranima i kafićima.

Takođe, važno je da vaš smeštaj bude na dobroj lokaciji, pa je potrebno da se posvetite istraživanju saobraćajnih linija u gradu. Kako je London veliki grad, ukoliko smeštaj nije dobro povezan sa važnim lokacijama u gradu koje planirate da obiđete, izgubićete puno vremena u transportu.

Šta posetiti u Londonu?

Ukoliko posećujete London prvi put, pretpostavljamo da želite da vidite sve najvažnije znamenitosti po kojima je ova metropola poznata. Svakako, treba da znate da sigurno nećete stići da posetite sve – za ovo je potrebno čak nekoliko odlazaka u London, ali ćete obići one najbitnije lokacije.

Kada su u pitanju građevine, ono što ne smete propustiti je veličanstvena Bakingemska palata koja je bila dom kraljice Elizabete II, a svoju posetu organizujte u vreme smene straže, koja predstavlja tradiciju već više od 300 godina. Položaj britanske zastave na palati saopštavao je da li se u njoj nalazi kraljica ili ne.

Građevina koja je takođe veoma važna je Vestminsterska palata – dom Parlamenta koja ima veliku političku važnost zemlje, a u kojoj se turisti mogu upoznati sa političkom istorijom Velike Britanije. Na kraju ove palate nalazi se Big Ben – čuveni zvornik u okviru kule sa satom.

Sledeća znamenitost koju morate obići je London Tower, tvrđava koja se nalati na obali reke Temze, Tower bridge – najpoznatiji most u Velikoj Britaniji, kao i trg Trafalgar koji se naziva srcem Londona.

Kada je u pitanju zelenilo, najpoznatiji park u Londonu sa više od 4000 stabala je Hyde park ili kraljevski park. Ukoliko želite da uživate u prelepoj panorami celog grada obavezno posetite i Milenijumski točak ili kako se drugačije naziva – Londonsko oko. Ovo je najveći panoramski točak na svetu.

Kada su u pitanju muzeji i kultura nemojte propustiti posetu Nacionalnoj galeriji u kojoj između ostalog možete videti najpoznatija Von Gogova dela. Tu su i Muzej grada Londona i Prirodnjački muzej u Londonu, a poseban doživljaj biće i poseta Šekspirovom Gloub teatru, kao i Londonskom akvarijumu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio korisan, da smo vam pomogli u organizaciji i planiranju vašeg putovanja u London, kao i da ćete tom prilikom posetiti sve znamenitosti koje smo vam predložili.

Pejdž je gluva i skoro potpuno slepa a upravo je istrčala 42 km Londonskog maratona (FOTO)

Mateja Panović

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Што би неко ишао у лондон? Легло глобалних сатаниста.

Share via
Copy link