Ljubimci Magazin

Na hiljade pasa i mačaka umre od srčanog udara zbog bacanja petardi

2421177_pewtarde_ls
Foto: Printscreen/Instagram/mupsrbije

Proslava novogodišnjih praznika gotovo je nezamisliva bez petardi, vatrometa i ostalih pirotehničkih sredstava. Međutim, dok mi slavimo, radujemo se, ni ne slutimo koliko štete i boli nanosimo drugim živim bićima i našoj okolini.

Da stvar bude gora, podaci govore da takav način slavlja, jeste fatalan za čak 5.000 životinja.

U većini slučajeva, psi i mačke bivaju daleko teže povređeni nego ljudi, a usled stresa izazvanog preteranom bukom ove životinje često umiru od srčanog udara.

– Svakog decembra ambulante su pune prestravljenih ili povređenih životinja koje su se našle u neposrednoj blizini nekog pirotehničkog sredstva, najčešće petarde – kaže Aleksandar Gavrić, predstavnik udruženja „Animal Rescue Serbia“.

On dodaje da je buka posebno opasna za starije pse i mačke, kao i ulične, napuštene životinje koje ne uspeju da se sklone od pucanja.

– Psi mogu da čuju zvuke sa četiri puta veće udaljenosti nego ljudi, dok je sluh mačaka još izraženiji. Zbog ovoga im detonacije od pirotehničkih sredstava predstavljaju znatno veću buku nego ljudima i izazivaju stravičan, često fatalan stres – ističu iz „Animal Rescue Serbia“.

U ovoj organizaciji kažu da se, kao i za svaki problem u društvu, i protiv korišćenja pirotehnike možemo izboriti samo zajedno.

Udruženje za zaštitu životinja u Srbiji apelovalo je danas na građane da tokom praznika ne koriste pirotehnička sredstva jer njihova upotreba, osim što je zabranjena zakonom i može biti opasna po ljude, može da bude štetna i po životinje i okolinu.

2421793_profimedia058010714
FOTO: PROFIMEDIA / JONAS WALZBERG / AFP

– Podaci koje je objavio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd govore da više od 50 odsto povreda uzrokovanih petardama predstavljaju opekotine, a najčešće stradaju šake i prsti, oči i glava. Uzrok svake druge povrede je neadekvatno rukovanje, dok svaku treću izazove neispravna pirotehnika – navodi udruženje.

Oni podsećaju da zakon propisuje kazne od 50.000 do 100.000 dinara, društveno korisni rad ili čak i zatvor za one koji tim sredstvima ugroze sigurnost drugih građana.

Udruženje poziva građane da nezakonitu upotrebu pirotehničkih sredstava prijave komunalnoj policiji.

Dečak čita knjige psima u prihvatilištu da životinje ne bi bile usamljene

648 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap