Magazin

Kako sam zbog albanskog specijaliteta postala srpska kur*a i nacionalni problem + RECEPT

Uživajući u u slatko-slanom albanskom specijalitetu, na živopisnoj terasi jednog restorana u Đirokastri, na pamet mi nije padalo da ću u svojoj domovini narednih dana biti stigmatizovana kao “srpska ku*va koja je prodala nacionalno dostojanstvo za parče sira”.

Ni na kraj pameti mi nisu bile sve pogane uvrede koje ću dobiti samo zato što sam otišla na odmor u Albaniju i, eto, svidelo mi se. Ah, proklet bio prženi sir s medom i susamom.

Proklet bio sir, a s njim i ćufte i musaka i punjena paprika i ćifći, ma i sveži morski plodovi i riba i džem od smokvi i uštipci sa medom, prokleta skala na vagi koja se posle ovog kobnog letovanja u Albaniji nezaustavljivo penje na gore. Prokleta bila ja, jer mi i posle svega nije žao i opet ću tamo, koliko na proleće.

Ali da se vratim na početak i famozni prženi sir sa mog tvitera koji je zahvaljujući dežurnim srpskim “patriotama” postao problem nacionalnih razmera.

Uvređeni skoro kao kad je Dua Lipa proglasila ajvar albanskim jelom, dušebrižnici su zasukali rukave i raspalili po tastaturama, a sve na račun morala, humanosti i nacionalne odgovornosti:

“Poseti psihijatra.”

“Pazi da ti ne presedne.”

“Da ti nama ostaneš tamo.”

“Zanima me jesu li ovo davali Srbima na severu Albanije pre no što bi im izvadili organe.”

“Jad i beda bitisanja! A kako je živeti kao niko, ništa, splačina!?

“Da su joj servirali i govno pojela bi ga jer je ‘shvatila besmisao mržnje i ratova’. Podrazumeva se, kod ove beogradske ustašije, da su jadni Albanci nevine žrtve srpske besmislene mržnje i ratova koje su Srbi vodili protiv njih.”

Za pobednika izdvajam komentar izvesne “dušice”:

“Vidim tebi je neki šiptar pohovao pi*ku pa si se sva raspametila i shvatila besmisao mržnje i ratova.”

Naravno, mnogi su mi skrenuli pažnju na to da ovo nije albansko već grčko jelo, poreklom sa Krita, iako u izvornom tvitu nigde ne kaže da je ovo jelo “albansko”, no dobro, ko zna, možda bi i nekog Albanca linčovali kad bi napisao: “Dobro došli u Srbiju, zemlju u kojoj jedu ajvar”. No, i njihovi tvitovi su me zabavili, pa greota da ih ne prenesem:

“Ovo su Grci jeli pre nego što su Albanci postojali kao ideja.”

“Dušo, ovo je grčki specijalitet. I zašto jedeš go*na kad možeš ovaj sir?”

Treći su mi iskreno najdraži, oni koji su skrenuli pažnju na druga dva gastronomska blaga sa ovih prostora, koja, priznajem, takođe ubrajam u specijalitete veće od svih mržnji i ratova:

“Dobro došli u Bosnu i Hercegovinu, gdje se jedu ćevapi sa somunom, kajmakom i lukom.Treba im za ovo dati nobelovu nagradu.”

“Dobro došli u Srbiju, zemlju gde jedu četničku gibanicu sa pet kašika kajmaka i kilogramom belog mladog sira, treba im dati nobela za književnost jer instant shvatite sav besmisao mržnje i ratova.”

Sve u svemu, nije ovo ni prva ni poslednja svađa na domaćem internetu u kojoj se zbog nebitnog svađamo o bitnom zaboravljajući na elementarnu pristojnost i toleranciju, kao da nam život uz njih ne bi bio lepši. I neka sam ku*va 100 puta – ići ću i u Albaniju i u Bosnu i u Hrvatsku i u Crnu Goru, i u Makedoniju i u Sloveniju, i sve ću da ih volim i svuda ću da uživam. Samo me gledajte.

A ukoliko vas na kraju jednostavno zanima ovo sjajno grčko jelo koje se priprema tradicionalno i u Grčkoj i u Turskoj i u Albaniji, a može da se jede i kao predjelo i kao poslastica, evo recepta za dve osobe…

Sastojci:

200 g kozjeg sira

kašika maslinovog ulja

2 kašičice susama

dve kašike meda

Priprema:

Isecite sir na dve deblje kriške i propržite ga sa obe strane na dobro zagrejanom tiganju podmazanom maslinovim uljem, dok ne porumeni i uhvati se fina korica. U tanjiru ga zalijte medom i semenkama susama. Služi se dok je vruće tako da spolja bude hrskavo i slatko, a unutra mekano i sočno. I dok budete uživali u ovoj jednostavnoj simfoniji ukusa, stvarno probajte da zaboravite na mržnju i ratove – dobro je za varenje. Prijatno!

Autor: Dragana Pandurević/Nova

Skriveni evropski raj: 5 najspektakularnijih plaža Albanije

OGLAS

116 Shares
116 Shares
Share via
Copy link