Magazin

Da li ste gledali prvi YouTube snimak, objavljen pre tačno 14 godina?

Prvi snimak na popularnom video servisu YouTube ugledao je svetlost dana pre tačno 14 godina, tačnije 23. aprila 2005.

Video je postavio jedan od osnivača, koji je i glavni akter, dok je glavni snimatelj njegov prijatelj iz srednje škole.

Glavni glumac – Džavid Karim, istog dana je napravio i nalog na Jutjubu. Snimak u trajanju od 19 sekundi napravljen je u zoološkom vrtu u San Dijegu, a u kadru je Karim sa slonovima u pozadini, podseća Nedeljnik.

LA Tajms istakao je da je ovaj snimak kao prvi koji je postavljen na platformi “odigrao ključnu ulogu u fundamentalnoj promeni načina na koji ljudi konzumiraju medije”, ali i da je predstavljao uvod u eru snimaka u trajanju od jednog minuta.

U vreme kada je Karim postavio snimak na platformu, Jutjub je još uvek bio u razvojnoj etapi, a zvanično je počeo da radi u decembru 2005. godine. Samo godinu dana kasnije Gugl je kupio Jutjub za 1,6 milijardi dolara, i ostalo je istorija.

Jutjub danas nije samo jedna od najvažnijih društvenih mreža, već i najveća platforma za striming na svetu. Na dnevnom nivou korisnici pregledaju više od milijardu sati sadržaja.

Video snimak pod nazivom “Ja u zoološkom vrtu” (“Me at the zoo”) još uvek je dostupan na Jutjubu, a danas broji više od 66 miliona pregleda, 1,8 miliona lajkova, 69 hiljada “dislajkova” i preko 2,2 miliona komentara.

10 najgledanijih YouTube spotova u Srbiji

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


80 Shares
Share via
Copy link