Magazin

Da li ste gledali prvi YouTube snimak, objavljen pre tačno 14 godina?

<img src="https://i.ytimg.com/vi/jNQXAC9IVRw

Prvi snimak na popularnom video servisu YouTube ugledao je svetlost dana pre tačno 14 godina, tačnije 23. aprila 2005.

Video je postavio jedan od osnivača, koji je i glavni akter, dok je glavni snimatelj njegov prijatelj iz srednje škole.

Glavni glumac – Džavid Karim, istog dana je napravio i nalog na Jutjubu. Snimak u trajanju od 19 sekundi napravljen je u zoološkom vrtu u San Dijegu, a u kadru je Karim sa slonovima u pozadini, podseća Nedeljnik.

LA Tajms istakao je da je ovaj snimak kao prvi koji je postavljen na platformi “odigrao ključnu ulogu u fundamentalnoj promeni načina na koji ljudi konzumiraju medije”, ali i da je predstavljao uvod u eru snimaka u trajanju od jednog minuta.

U vreme kada je Karim postavio snimak na platformu, Jutjub je još uvek bio u razvojnoj etapi, a zvanično je počeo da radi u decembru 2005. godine. Samo godinu dana kasnije Gugl je kupio Jutjub za 1,6 milijardi dolara, i ostalo je istorija.

Jutjub danas nije samo jedna od najvažnijih društvenih mreža, već i najveća platforma za striming na svetu. Na dnevnom nivou korisnici pregledaju više od milijardu sati sadržaja.

Video snimak pod nazivom “Ja u zoološkom vrtu” (“Me at the zoo”) još uvek je dostupan na Jutjubu, a danas broji više od 66 miliona pregleda, 1,8 miliona lajkova, 69 hiljada “dislajkova” i preko 2,2 miliona komentara.

10 najgledanijih YouTube spotova u Srbiji

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

80 Shares
Share via
Copy link