Putovanja Vojvodina

5 mesta u okolini Novog Sada idealnih za prvomajske praznike i kratke izlete (VIDEO)

nestinska ada
Neštinska ada, foto: printscreen

Prvomajski praznici ove godine spajaju se sa uskršnjim, pa će za većinu naših sunarodnika odmor trajati duže, a mnogi će ga iskoristiti za kraća putovanja i izlete.

S tim u vezi, portal 021 je sastavio listu od nekoliko predloga za jednodnevne izlete u blizini Novog Sada.

Šebešfok

Vikend naselje nalazi se u okolini Sombora, na dva sata vožnje od Novog Sada. Ovde možete da probate odličan riblji paprikaš.

U Šebešfoku se nalazi veliki broj čardi, brvnara i odmarališta koja poseduju bogatstvo ukusa i mirisa ovog kraja. Prepoznatljiva obeležja čardi jesu muzika tamburaša i specijaliteti od ribe. Najtraženije jelo je riblji paprikaš uz domaće rezance.

Banja Pačir

Ova banja je poznato u Srbiji i regionu zbog svoje roze boje. Nalazi se u opštini Bačka Topola i od Novog Sada je udaljena oko 90 kilometara.

Jezero je plitko tako da je pogodno i za neplivače.

Od 2018. godine kompleks je dodatno sređen i pušteni su u rad i zatvoreni bazeni. Voda je raj za sve one sa dermatološkim problemima, posebno psorijaze, degenerativnih reumatskih oboljenja, i stanja nakon povreda.

U kompleksu osim ležaljki i suncobrana ima i toaleta, svlačionica, tuševa, kao i deo za prodaju hrane – mekika, langoša i pomfrita. Cena dnevne ulaznice je 350 dinara za odrasle i 250 za decu. Kupalište je otvoreno u periodu od 10 do 19 časova.

Neštinska ada

Pola sata do 40 minuta vožnje od Novog Sada nalazi se selo Neštin u Sremu, koje pripada opštini Bačka Palanka.

Do tamo možete doći veoma jednostavno, prođete Sremsku Kamenicu, Ledince, Rakovac, Beočin, Čerević, Banoštor, Susek i eto vas tamo.

Pravo bogatstvo ovog dela Vojvodine ima šta da ponudi, a to su plaže na Dunavu na kojima nema gužve, jer vam je potreban čamac da biste do njih stigli.

Neštinska ada bogata zelenilom je pravo mesto za uživanje. Na svom levom delu ima veliku peščanu plažu, i što je važno, takođe nema gužve. U ovom delu Dunav deluje čistije i voda je nekoliko desetina metara od obale i dalje plitka.

Banatska “Kopakabana”

Peskara je gradsko kupalište u Zrenjaninu. Pohodom iz Novog Sada izađete na put za Zrenjanin, imate svega nekoliko skretanja nakon zrenjaninskog “Biga” i tamo ste za manje od sat vremena.

“Srpska Kopakabana”, kako je ovaj kraj od milošte nazvan, ima idealnu plažu za kratak odmor. Kada vam je dosta kupanja, zanimaciju možete naći pecanjem u šaranskom reviru “Čepel”.

Tu su i ugostiteljski objekti, u kojima se možete osvežiti i potražiti sklonište od sunca.

Obedska bara

Na sat vremena od Novog Sada je rezervat prirode koji predstavlja divlju, netaknutu prirodu i utočište za mnoge životinje sa neodoljivim pejzažima u kojima ćete neprocenjivo uživati.

U Obedskoj bari možete se upoznati sa biljnim i životinjskim svetom iz prve ruke. Rezervat je jedno od retkih još očuvanih plavnih ritskih područja sa mnogim specifičnostima.

Samo neke od aktivnosti koje se mogu organizovati su obilazak edukativnih staza, posmatranje ptica sa monitoring osmatračnica, vožnja čamcima na vesla ili vožnja katamaranom, kao i sportski i rekreativni ribolov.

Tu je i park za odmor s uređenim stazama, klupama i s mogućnošću pripreme roštilja.

Izvor: 021

Kakvo nas vreme očekuje za 1. maj i Uskrs: Prognoza omiljenog srpskog meteorologa Marka Čubrila

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link