Beograd

Protesti u Beogradu: Građani nezadovoljni spomenikom Stefanu Nemanji, i ne samo time (VIDEO)

protest-zbog-spomenika
Foto: N1

Građani i opozicioni političari nezadovoljni aktuelnom političkom i društvenom situacijom u Srbiji večeras su organizovali protest, a inicijalna kapisla bila je otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Međutim, policija ih je zaustavila tik pored Savskog trga.

Paralelno sa ovim skupom, organizovan je još jedan protest protiv ovog spomenika ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Okupilo se stotinak građana, a okupljenimma će se obratiti vizuelni umetnik i pisac Dejan Atanacković, kao i istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović.

U najavi okupljanja navedeno je da postavljanje ovog spomenika od početka prate mnoge kontraverze i protivljenje stručne javnosti.

– Još uvek građani Beograda i Srbije nisu saznali koliko su platili postavljanje megalomanskog “spomenika” koji svojim izgledom i veličinom odudara od istorijske, arhitektonske i urbanističke celine ovog dela Beograda.

Podignuti “spomenik” predstavalja jedan od najbizarnijih i najeklatantnijih izraza urbanističkog, arhitektonskog i estetskog nasilja vlasti nad glavnim gradom – naveli su ogranizatori protesta.

 

Protestni skup na platou ispred Filozofskog fakulteta kao reakcija na otkrivanje kontraverznog spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

Govore pisac i likovni umetnik Dejan Atanacković i istoričarka umetnosti i aktivistkinja Aida Ćorović.

Pored problema estetike, pažnju javnosti privukla je i odluka Vlade Srbije da cena spomenika bude tajna do 2023. godine. Nezvanično cena je procenjena na više od 10 miliona evra.

Uživo sa Platoa:

Posted by Čuvari/ke vatre on Wednesday, January 27, 2021

Večeras se oglasio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je naveo da cena spomenika “nije tajna”, te da će “biti obelodanjena kada za to da saglasnost vajar”.

Vesić u hajci na umetnika koji smatra da je spomenik Stefanu Nemanji svedočanstvo kulturnog i političkog zagađenja Srbije

Avatar

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

31 Shares
Share via
Copy link