Magazin

Protesti u Beogradu, ali i u ostalim gradovima Srbije (VIDEO)

protesti

Ispred Narodne skupštine u Beogradu okupilo se nekoliko stotina ljudi, grupa bliska bišem članu Dveri Srđanu Nogu. Prema nezvaničnim informacijama, na društvenim mrežama je učesnicima građanskog protesta upućen poziv da se večeras okupe na Slaviji umesto ispred Skupštine.

U Novom Sadu u toku je protestna šetnja. U Nišu protest još nije počeo, javlja N1.

Prema ulazu u zgradu Skupštine Srbije se nalazi grupa demonstranata sa srpskim zastavama i majicama sa natpisima “Radovan Karadžić srpski junak”.

Kako javlja N1 najveća grupa demonstranata u Beogradu još se nije okupila.

Gepostet von Nova.rs am Freitag, 10. Juli 2020

Prema nezvaničnim informacijama, na društvenim mrežama je upućen poziv da se učesnici protesta ne okupe ispred Skupštine već na Slaviji, odakle bi protestna kolona trebalo da krene na Autokomandu kako bi se blokirale te dve ključne raskrsnice u Beogradu.

Više od 100 policajaca, sa konjima i psima, u opremi za razbijanje demonstracija, rasoređeno je oko 19 časova iza zgrade Skupštine Srbije, u Kosovskoj ulici.

Šetnja ulicama Novog Sada, plan da se blokira autoput za Beograd

Nekoliko stotina građana, koji su u 19 sati krenuli u protestnu šetnju ulicama Novog Sada, uputilo se prema autoputu za Beograd, koji planiraju da blokiraju.

Građani su pre toga oko 19.30 blokirali raskrsnicu Temerinske i Partizanske ulice i skandirali “Revolucija” i “Ko ne skače taj je pandur”.

Nakon desetak minuta deo kolone je nastavio kretanje ka autoputu za Beograd. Policije trenutno nema na trasi kojom se kreću demonstranti.

Skup je za sada miran.

U 18 sati građani su počeli da se okupljaju na Trgu slobode da treći dan zaredom protestuju protiv režima. Sa Trga slobode okupljeni su krenuli u protestnu šetnju.

Uoči šetnje građanima se obratio preko improvizovanog razglasa Miran Pogačar iz združene akcije “Krov nad glavom”, koji je pušten iz pritvora nakon dva dana provedena u policijskoj stanici u Vrbasu.

Većina demonstranata nosi zaštitne maske na licima. Oni su se okupili u velikom broju i pored današnje odluke Gradskog štaba da zabrani okupljanje više od 10 ljudi na istom mestu.

Građani na čelu kolone nose transparent “Ko tebe pendrekom ti njega revolucijom”, a skandiranjem rukovodi Pogačar pored kojeg se nalazi mladić koji zvučnik vuče u kolicima za supermarket.

Okupljenima su se pre šetnje obratili aktivista Združene akcije “Krov nad glavom” Nemanja Pantović, potom Slobodanka Ninić koja je nasilno iseljena iz stana u centru Novog Sada.

Okupljanje i u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju…

U Nišu ispred Skupštine grada protest još nije počeo, javlja reporter N1, iako se grupa mladih već okupila. Kako kažu, ni sami ne znaju zašto ih nema u većem broju.

Na društvenim mrežama objavljena su dva poziva za protest u Nišu. Jedan se odnosi na okupljanje u 19 časova na Trgu kralja Milana, oko 300 metara od Skupštine grada, a drugi poziv za ovu lokaciju. Na Trgu kralja Milana za sada nema ljudi.

Građani se okupljaju i u Leskovcu, Pirotu i Vranju.

U centru Zrenjanina su se i večeras okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u tom gradu i Srbiji.

Okupljeni nose transparente na kojima piše “Stop diktaturi”, “Hoćemo čistu vodu, a ne prljave gume”, “Uključi mozak, isključi RTS i Pink”.Među okupljenima ima i roditelja sa decom.

U Zrenjaninu je i sinoć održan protest.

Prva dva dva dana protesta obeležili su sukobi demonstranata sa policijom, a demonstranti su juče, na poziv koalicije Savez za Srbiju, sedeli kolovozu i trotoaru, čime su uspeli da spreče potencijalne incidente koje su htele da izazovu manje grupe prevashodno mlađih ljudi.

Policajac: Agenti OPA tukli i hapsili narod po naređenju iz kabineta na Andrićevom vencu (VIDEO)

44 Shares
Share via
Copy link