Srbija Vesti

Sindikat obrazovanja iz Čačka učestvovaće na protestu prosvetara 31. avgusta

ucionica

Potpredsednica tog sindikata koji većinski okuplja prosvetne radnike u Čačku, Vesna Jerotijević je rekla danas na konferenciji za novinare da protest nosi naziv „Ne odsutajemo“ što znači da Unija ne odsutaje od incijative za smanjene broja učenika u odeljenju.

Ona je dodala da Unija neće odustati ni od uvodjenja pravednih platnih razreda i od borbe za dostojanstven život i zarade kao i od kvalitetnog obrazovanja.

Prema njenim rečima, neće se odustati ni od tužbi zbog nebrige države prema zaposlenima.

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić rekao je da Unija ne odsutaje, jer kako je naveo, “ prosvetni radnici nemaju pravo da odsutanu zato što učenike uče da budu dosledni“.

„Vlada Srbije i država nije dosledna jer ne ispunjava ono što je potpisala 2015. – da platni razredi budu uvedeni od 1. janara 2016. „, rekao je on.

On je dodao da Vlada u medjuvremenu svake godine donosi sektorska povećanja koja su, kako je ocenio „dovela do dubioze u prosveti“.

„Znamo da se pregovara o minimalnoj ceni rada i da je Vlada predložila da ona bude povećana na 35.012 dinara…to jeste lepo ali zarada čistačica u školi se dotira do minimalne cene rada“, rekao je Adžić.

Prema njegovim rečima, to znači da čistačice, kada se penzionišu, primaju penziju u odnosu na osnovicu koja sada iznosi 21.000 dinara.

Adžić je dodao da se Unija zalaže da odnos plata u prosveti bude jedan prema tri i poručio nadležnima da, ako je minimalna plata 35.012 dinara, onda osnovica profesora u školi treba da bude 105.000 dinara.

On je rekao da osnovna plata profesora u školi, koji je počeo da radi iznosi 62.040 dinara.

Izvor: Ozonpress.net

Premijerko, pola godine radnici Fijat plastika štrajkuju jer porodice hrane od minimalca, toliko nam dobro ide

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

620 Shares
620 Shares
Share via
Copy link