Novi Sad

U petak novi protest u Novom Sadu, šetnja do stanice policije

protest-novi-sad
Foto: Luftika

Novi protest protiv nasilja održaće se u petak, 14. jula ispred Policijske uprave Novi Sad.

Organizatori protesta su pozvali građane da se okupe u Katoličkoj porti sa početkom u 19 časova i da potom krenu u protestnu šetnju do stanice policije.

Predviđeno je da se posle okupljanja prošeta trasom: Katolička porta, Trg slobode, Pozorišni trg i Ulicom Pavla Papa do Policijske uprave Novi Sad na uglu sa Bulevarom oslobođenja, piše 021.

U pozivu na protest se navodi da će ispred stanice učesnici skupa govoriti o policijskoj represiji i nasilju prema građanskim i opozicionim aktivistima.

“Tokom protesta ispred policijskog zdanja na crnom platnu biće istaknute krivične i prekršajne prijave koje su sadašnje vlasti podnele protiv aktivista, kao i fotografije na kojima se vide scene represije i nasilja nad građanima od strane vladajućeg režima. Takođe, biće ponovljeni zahtevi protesta i još jednom nedvosmisleno poručeno vladajućem režimu: protesti se neće i ne mogu zaustaviti do ispunjenja postavljenih zahteva”, navode organizatori.

Okupljanje ispred policije se dešava nakon što u Skupštini Srbije nije izglasana smena ministra policije Branislava Gašića, kao i nakon što je više učesnika protesta koji su na prošlonedeljnom okupljanju izveli performans sa dimnim patronama u raznim bojama na Varadinskom mostu, pozvano na informativne razgovore u policiju, što je protumačeno kao nastavak represije i pritiska.

U protekla više od dva meseca, od tragedija u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru i u okolini Mladenovca, u Novom Sadu je održano šest protestnih okupljanja i blokada.

Tehnički organizator skupa su opozicione partije, kao što je slučaj i u Beogradu i drugim gradovima.

Građani traže smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i gašenje medija i tabloida koji “objavljuju lažne vesti, šire govor mržnje i nasilja i kontinuirano krše novinarski kodeks”.

Traže i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje “promovišu mržnju i nasilje”, TV Pink i Hepi TV, hitno ukidanje rijaliti programa, kao i ostavke ministra policije Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

U subotu novi protest u Novom Sadu, najavljena blokada Mosta slobode

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link