Srbija Vesti

Protest medicinara: Minut ćutanja za 105 preminulih kolega i 6 zahteva državi

protest medicinara
Printscreen

Završen je protestni skup Sindikata lekara i farmaceuta ispred Vlade Srbije na kome su pročitana imena 105 preminulih medicinara koji su dali svoje živote u borbi sa pandemijom koronavirusa.

Govornici su održali minut ćutanja, palile su se i sveće za kolege, a navedeni su i zahtevi za unapređenjem položaja porodica tragično preminulih, kao i onih koji se još uvek mukotrpno bore u crvenim bolničkim zonama.

Gorica Đokić iz Glavnog odbora Sindikata pročitala je imena svojih nastradalih kolega , nakon čega su okupljeni odali počast minutom ćutanja.

Predsednik Sindikata Rade Panić zahvalio se okupljenima na podršci u borbi za pravdu, a pročitao je i pismo podrške koje je stiglo od kolega iz Crne Gore.

– Da se nijedno ime ne zaboravi i da nijedna žrtva ne bude uzaludna. Ovakvu tragediju nemamo nigde u okruženju, a mislim nigde ni u svetu – rekao je dr Panić.

On se zakleo da se neće smiriti dok se odgovorni za smrt njegovih kolega ne privedu pravdi.

– Tako mi moje diplome i krsta koji nosim, oni koji su odgovorni za smrt građana Srbije i mojih kolega neće biti mirni, to vam obećavam – dodao je Rade Panić.

Na protestnom skupu prezentovani su i zahtevi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije u šest tačaka, prenosi Nova.rs.

  • Dodela nacionalne mesečne nadoknade porodicama preminulih zdravstvenih radnika
  • Striktno poštovanje zakona, pravilnika i drugih propisa o upućivanju radnika i radu u kovid 19 jedinice (smene koje nisu duže od 6 časova, obavezno smenjivanje lekara na najviše mesec dana rada u kovid 19 jedinicama, frekventna testiranja zdravstvenih radnika)
  • Hitna dopuna propisa i klasifikovanje oboljevanja od kovida 19 profesionalnom bolešću zdravstvenih radnika
  • Primanje medicinskih radnika zaposlenih za vreme epidemije koronavirusa u stalni radni odnos i zapošljavanje svih medicinskih radnika iz baze Nacionalne službe za zapošljavanje u stalni radni odnos
  • Da Sindikat lekara i farmaceuta Srbije bude prepoznat kao ravnopravni pregovarač u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije i da mu bude omogućeno učestvovanje u predlaganju i donošenju odluka koje se tiču zdravstvene delatnosti
  • Formiranje radnog tela pri Ministarstvu zdravlja koje bi se bavilo utvrđivanjem uzroka i razloga velike smrtnosti među lekarima i zdravstvenim radnicima, a u kome bi učestvovali i predstavnici SLFS-a

Lekari upozoravaju da je odziv građana na vakcinaciju razočaravajući, nadrilekari vode kolo

56 Shares
Share via
Copy link