Beograd Vesti

Protest ispred RTS-a zbog reklame protiv Rio Tinta i njihovog sluge Aleksandra Vučića

rio tinto spot

Ispred zgrade RTS-a u Beogradu u toku je protest “Srbija nije na prodaju” u organizaciji udruženja “Kreni – Promeni”, a povod je odluka javnog servisa da ne emituje reklamu tog udruženja protiv “Rio Tinta”.

Okupilo se nekoliko stotina građana, a emitovan je spot o Rio tintu koji RTS ne želi da emituje, u kojem su glumili Jelena Stupljanin i Viktor Savić. Građani drže transparente sa natpisima “Rio tinto – posao koji oduzima živote!” i „RTS i AV su sluge Rio Tinta“.

Na licu mesta postavljen je štand, na kome se okupljenim građanima dele flajeri zašto ne želimo „Rio Tinto“ u Srbiji.

– Nekada se govorilo lažeš kao pas, a danas lažeš kao RTS. Da li ćete verovati onima koji su ćutali nakon što je 21 dan Aleksandar Obradović čamio u zatvoru dok niko nije znao. Da li ćete verovati tim ljudima koji ćute za Obradovićevu sudbinu. Ova televizija ne zna da se desilo rušenje u Savamali, da je jedan čovek stradao nakon toga. Ne postoji slučaj dvojice policajaca, koje vlast razvlači, jer su žrtvovali život otkrivajući najveću plantažu marihuane u Evropi – rekao je Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kreni- Promeni (@kreni.promeni)

– Iako je ‘Kreni – Promeni’ ispoštovao sve zakonske procedure i poslovnu praksu RTS-a, odjednom je umesto u utorak najavljeno da će definitivno odobrenje biti dobijeno u sredu ujutru. Od tada, prekida se svaka komunikacija, a zaposleni sa kojima smo do tada komunicirali se ne javljaju na telefon. Ne dobija se nikakva zvanična informacija niti razlog zašto reklama ne bi bila emitovana u dogovorenom terminu – pojasnili su iz udruženja objasnivši da su reklamu finansirali građani.

Predstavnici Kreni-Promeni su upućeni u kancelarije u kojima nema zaposlenih koji su odgovorni za reklamu.

– U pitanju je očigledno kršenje prava na slobodu izražavanja. Reklama građana bila je odgovor na reklame Rio Tinta koje su propagirale kopanje litijuma što bi trebalo da bude predmet referenduma kako su najavile vlasti – naveli su u saopštenju.

Udruženje ‘Kreni – Promeni’ je kontaktirao Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti koje će podneti tužbu protiv RTS-a, a direktoru RTS-a, Draganu Bujoševiću biće podnete disciplinske prijave protiv Mirjane Katanić i Milice Đuričić Janjić, direktorke službe marketinga zato što su, kako je navedeno, „prekršile radnu obavezu“.

Iz RTS-a su, međutim naveli da “poštujući zakonsku proceduru i opšte akte RTS-a, imajući u vidu da uz oglasnu poruku koju ste dostavili radi emitovanja na programima RTS-a, nije dostavljena oglasna deklaracija, predviđena članom 19. Zakona o oglašavanju, konstatovano je da nisu ispunjeni formalni uslovi za emitovanje predmetne oglasne poruke”.

– Ističemo da RTS ima dobru volju da emituje predmetni spot – oglasnu poruku, uz ispunjavanje svih uslova, i to dostavljanjem uredno popunjene oglasne deklaracije, u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i Cenovnikom emitovanja EPP broj 1027 od 3. 3. 2021. godine, čiji su sastavni deo Opšti uslovi pružanja marektinških usluga, kao i dostavljanjem prateće dokumentacije koja potvrđuje navode koji čine sadržinu predmetne oglasne poruke, a kako bi oglasna poruka bila u skladu sa članom 6. Zakona o oglašavanju – naveo je RTS.

Rio Tinto vedri i oblači Srbijom i zbog litijuma menja trasu pruge Valjevo – Loznica

OGLAS

7.2K Shares
7.2K Shares
Share via
Copy link