Magazin Srbija

Konačno se ukida prostorni plan Loznice, predsednik promenio ploču o Rio Tintu

vidoje petrović loznica
Foto: SNS Loznica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će skupština grada Loznice danas ili sutra doneti odluku o ukidanju spornog Prostornog plana grada u koji je uvršten Rio Tinto. Udruženje “Ne damo Jadar” iz Loznice, obaveštava da su im ovu informaciju potvrdili i čelnici grada Loznice.

Podsećamo, meštani su prikupili skoro 6 hiljada potpisa za povlačenje Porostornog plana grada u koji je ucrtan rudnik Rio Tinta, ali je sednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o zahtevu preko noći otkazana.

Nezvanično saznajemo da gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović razmatra da podnese ostavku. On je na čelu Loznice od 2004. godine.

– Mislim da će sutra ili prekosutra skupština grada Loznice doneti odluku o ukidanju prostornog plana koji je već donet, tako da ćemo drugačije da razgovaramo sa Rio Tintom i sa svima drugima u budućnosti – rekao je Vučić na sednici Vlade Srbije.

Udruženje “Ne damo Jadar” iz Loznice, objavilo je da su im čelnici grada Loznice saopštili da će na narednoj sednici Skupštine grada usvojiti njihovu građansku inicijativu za ukidanje odluke o izmeni Prostornog plana tog grada, koja je doneta 29. jula ove godine, prenosi N1.

„Izvojevana je još jedna mala pobeda u našoj borbi protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra“, saopštilo je udruženje „Ne damo Jadar“, navodeći da će sednica Skupštine grada Loznice biti održana 15. ili 16. decembra.

U saopštenju se podseća da je vest o ukidanju Prostornog plana potvrdio i predsednik Srbije, na otvorenoj sednici Vlade.

Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je da će u subotu biti organizovan protest ispred Vlade Srbije, sa zahtevom da se obznane svi ugovori i sva dokumentacija u vezi sa projektom “Jadar”, prenosi Nova.rs.

On je dodao i da nema potrebe za bilo kakvim protestima u Loznici, pošto je odluka o povlačenju prostornog plana već gotova stvar.

– Vidimo se u subotu u 14 sati. Red je da više završimo sa tom pričom Rio Tinto, da dokrajčimo to i da krenemo da se bavimo nekim drugim stvarima, poput katastrofe koja se sprema zbog iskopavanja zlata na Homoljskim planinama. Tu je i problem Zrenjanina koji više i ne pamti šta je pijaća voda – poručio je Ćuta.

Narod Loznice Zoranu dočekao zviždanjem, pozdravili je sveštenici, stručnjaci za rude

OGLAS

314 Shares
314 Shares
Share via
Copy link