Magazin

“Nije to slavlje, nego vandalizam”: Bizaran običaj proslave rođenja sina u komšiluku zapanjio mnoge

proslava-rodjenja-sina
Foto: Facebook/Virovitičko-podravska županija

Na Facebook stranici Virovitičko-podravske županije objavljena je fotografija gomile razbacane odeće na travnjaku i drveću ispred kuće, perja, papira, verovatno ima i nekog đubreta, a u pozadini su zapaljene gume iz kojih šiklja crni dim.

„Običaji, tu kod nas…“, opis je fotografije koja više liči na ekološku katastrofu u malom, nego na proslavu bilo čega. Ipak, ispostavlja se da je zaista reč o običaju.

SiB.hr piše da je ovo prizor iz Podravine, tačnije mesta Turnašice kod Pitomače u Hrvatskoj. „Za deo stanovnika tamo je to običaj kod rođenja sina. Uz šaranje imena i čestitki po fasadi“, navodi se.

Običaj se zove „perjana“, a Dnevnik.hr svojevremeno je opisao kako izgleda danas, kad se pred dvorištem kuće u koju stiže prinova iz kombija izruče tone odeće, perja, papira, slame, plastičnih čepova…

„Tako je danas perjana iz nevinog rasipanja slame, piljevine i perja prerasla u masovno dovoženje svakojakog smeća u tuđa dvorišta. „Prvo dijete. Muško! Muško“, oduševljen je djed. Dok jedni sipaju, drugi pale gume. Kažu, nisu oni došli raditi nered ili donositi smeće. Njihov je razlog plemenitiji. Okućnica novopečenih djeda i bake posipa se kako bi novorođenčetu bilo toplo“, navodi Dnevnik.

Perjana traje do nedelju dana, svakog popodneva skupljaju se gosti i sipaju đubre, što više – to bolje. Prizor kao iz apokaliptičnog filma, dvorište izgleda kao deponija, a vlasnici razdragani slave.

„Nije to slavlje, nego vandalizam“, smatraju neki. Doduše, pravilo je i da porodica nakon fešte mora da počisti.

U Slavoniji se povodom rođenja deteta sadi orah, dok Splićani često sade limun, a u nekim drugim delovima Hrvatske sadi se hrast.

Slavonci novorođenoj bebi pod jastuk stavljaju dukat, dok ostali obično za tu priliku danas pod jastuk stavljaju kovertu s novcem. Svakako, nijedan od tih običaja ne može da se poredi s perjanom, koja je i etnolozima misterija.

Roditelji u Srbiji od 1. januara za rođenje prvenca dobijaju 345.000 dinara

Izvor: Nova

Čitajte Luftiku na Google vestima

427 Shares
427 Shares
Share via
Copy link