Magazin

Pronađena poruka u boci poslata pre 109 godina, poslednja poruka male Matilde s Titanika

titanik
titanik

Na jednoj plaži u Kanadi pronađena je poruka u boci koja je, sumnja se, u more bačena sa palube broda „Titanik“ samo nekoliko sati pre njegovog potonuća. Stručnjaci još uvek ne mogu da potvrde da li je poruka autentična ili je ipak neko odlučio da se našali.

Poruka je naslovljena na 13. april 1912. godine a potpisala ju je 12-ogodišnja Matilda Lefebr, koja je sa svojom porodicom putovala smeštena u trećoj klasi na brodu:

„Bacam ovu bocu u more usred Atlantika. U Njujork bi trebalo da stignemo za nekoliko dana. Ako je neko pronađe, recite porodici Lefebr u Lievinu“, reči su koje stoje u poruci.

Nešto pre ponoći narednog dana brod je udario u santu leda i potonuo. Poginulo je više od 1.500 ljudi. Matilda, njeno troje braće i sestara i majka Mari nikada više nisu viđeni. Međutim 105 godina kasnije, poruka je pronađena na kanadskoj plaži, prenosi „San“.

Nikolas Bodri sa Univerziteta Kvebek Rimouski smatara da postoje šanse da je poruka autentična:

– Zamislite niz mogućnosti, sve su realne i sve su na svoj način autentične. Ovo je mogla napisati Matilda na palubi „Titanika“ ili je to mogao napisati neko u njeno ime. Isto tako, to bi mogla biti podvala osmišljena odmah nakon tragedije ili nešto kasnije – objasnio je Bodri.

Bodri, zajedno sa kolegama, nastoji da otkrije poreklo i starost pronađenog predmeta.

– Oznake kalupa i alata na boci i hemijski sastav stakla u skladu su s tehnologijama korišćenim u izradi te vrste boce početkom 20. veka. Čep od plute i komad papira dali su radiokarbonske datume koji se podudaraju s datumom na pismu. Nismo uspeli da datiramo pismo jer je metoda destruktivna – kaže Bodri.

– Dakle, to što nismo pronašli šaljivdžiju još uvek ne isključuje podvalu. Stari papir lako je pronaći, cepanjem prazne stranice iz stare knjige, dok stare boce, pa čak i čepovi, nisu retki – rekao je Nikolas Bodri.

Naučnici su analizirali i da li bi boca zaista mogla da dospe do plaže u parku Hopvel Roks u Nju Brunsviku, gde je pronađena.

– Kompjuterska simulacija pokazala je da bi većina plutajućih objekata bačenih u severni Atlantik 13. aprila 1912. sledila golfsku struju do evropskih obala, ali neki od njih su mogli da stignu i do američke obale – objasnili su.

Rukopis u pismu samo produbljuje misteriju jer nije u skladu sa onim što su francuski školarci učili u to vreme. Istovremeno, postoji mogućnost da je neko drugi napisao poruku u ime devojčice.

Matilda je sa porodicom putovala u Ameriku kako bi se susrela sa ocem Frankom koji je 1910. godine napustio Lievin i odselio se u Ajovu u potrazi za boljim životom.

Dodatna tragedija je zadesila ovu porodicu. Nakon što je brod potonuo, Frank se obratio Odboru za pomoć Crvenog krsta, ali su vlasti otkrile da se u SAD nalazi ilegalno, pa je, zajedno sa decom koja su sa njim ranije došla, deportovan u Francusku.

Izvor: DDL

Zlatna svadba na nesvakidašnji način: Oživeli slike sa venčanja od pre 50 godina

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

62 Shares
Share via
Copy link