Novi Sad

U Promenadi je ponovo zavijala sirena za uzbunu, a rampe na izlazima ostale spuštene (Video)

„Molimo vas za pažnju, molimo vas za pažnju“, apelovao je ženski glas sa razglasa u novosadskom tržnom centru „Promenada“. Sistem za automatsku dojavu požara aktivirao se sinoć oko 21 čas.

Nakon što se oglasio alarm svetla u prodavnicama su se pogasila, a u njima su još uvek bile mušterije.

Prva reakcija onih koji su se nalazili na stepenicima bila je da – potrče. I dok je deo građana u prvi mah panično odreagovao na alarm, bilo je i mnogo onih koji su ostali mirni, verujući da je u pitanju lažna uzbuna.

Posetioci tržnog centra su krenuli ka izlazima, jer je upravo to savetovao „glas sa razglasa“. Radnici su mahom ostali ispred ulaza u prodavnice ili su pak izašli u garažu, gde se mogu videti i kada su na pauzi.

Oni koji su u šoping ili „ubijanje vremena“ došli automobilom našli su se u većem problemu od onih koji su iz tržnog centra „pod uzbunom“ izašli peške. Najpre, stvorila se gužva i vozila su se kretala sporo.

Jedan od razloga je i taj što „Promenada“, čijim je prostorom odzvanjala glasovna poruka posetiocima da napuste objekat, nije podigla rampe za izlaz iz tržnog centra. Tako je svaki vozač morao da čekira kartu koju je dobio na ulazu, kako bi mogao da napusti objekat, bez obzira na to što je bila „oglašena uzbuna“.

Gužva na izlazu iz garaže dovela je i do toga da nervozniji vozači u pojedinim trenucima „legnu“ na svoje trube.

Na pitanje zbog čega, jednostavno, nisu podigli rampe kada su svi nagrnuli na izlaz, radnik je odgovorio sa: „Pa nije bilo požara“, prevalivši preko jezika nešto o „nekim klincima“.

Ovo nije prvi put da se u velikom tržnom centru oglašava lažna uzbuna. Tako je bilo i u septembru prošle godine, kada se upalio protivpožarni alarm, jer ga je nepoznata osoba „vandalizovala“, podseća 021.

Tada su posetioci koji su se nalazili u bioskopu ostali da gledaju film i pored alarma, jer je, kako su tada saopštili iz „Promenada“, u najkraćem roku utvrđeno da je reč o lažnoj uzbuni, pa nije bilo ni potrebe za evakuacijom.

Podsetimo, TC „Promenada“ je upotrebnu dozvolu uspeo da dobije tek krajem maja ove godine i to za samo pet i po sati, nakon što je Grad Novi Sad dozvolio rad tržnom centru uz zapisnik o tehničkom prijemu.

Tržni centar je dobio upotrebnu dozvolu godinu i po dana od početka rada i dve godine od kako je otkriveno da je sagrađen na loše urađenom temelju.

Tržni centar Promenada saopštio je da je u ponedeljak uveče nepoznata osoba „vandalizovala jedan od panela protivpožarne zaštite“ i aktivirala alarm.

Kako navode u Promenadi, protivpožarni alarm je aktivirala nepoznata osoba „sa malicioznom namerom“.

„Odmah nakon oglašavanja alarma obezbeđenje šoping centra Promenada je iniciralo proveru i utvrdilo da se radi o lažnoj uzbuni. Snimak sa sigurnosnih kamera je predat MUP-u“, dodaju u tržnom centru.

Objašnjavaju i da, s obzirom na to da je u pitanju bio lažni alarm, sistem izvršnih protivpožarnih funkcija je posle nekoliko minuta resetovan i posetioci su obavešteni preko razglasa da je u pitanju lažna uzbuna, a nakon gašenja alarma, sve rampe nastavljaju normalo da rade.

„Sve rampe su u funkciji i u slučaju aktiviranja izvršnih protivpožarnih funkcija one se automatski podižu i ostaju podignute dok se ne izvrši resetovanje sisitema za dojavu požara – što je bio slučaj i prilikom događaja u ponedeljak uveče“, zaključuju u TC Promenada.

Promenada od Grada dobila upotrebnu dozvolu za samo 5 sati i 32 minuta

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

24 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap