Magazin Novi Sad

Promenada od Grada dobila upotrebnu dozvolu za samo 5 sati i 32 minuta

Tržni centar Promenada je u petak uspeo da za samo pet sati i 32 minuta dobije upotrebnu dozvolu od Gradske uprave za urbanizam.

Dozvola van radnog vremena

Ovo brzinsko izdavanje dozvole posle godinu i po dana od početka rada ovog objekta i dve godine od kako se saznalo da je sagrađen na lošem temelju zbog čega se i danas neprestano ispumpava podzemna voda usledilo je samo nekoliko sati nakon što je Grad ovom tržnom centru dozvolio rad uz zapisnik o tehničkom prijemu, piše 021.

Inače, objekti često čekaju od nekoliko nedelja do nekoliko meseci od predaje zahteva do dobijanja upotrebne dozvole.

Promenada je proteklih 18 meseci radila uz privremene dozvole koje su nekoliko puta produžavane, poslednja je istekla 1. aprila, a dozvole su dobijali od Instituta za bezbednost i sigurnost, a ne od gradske uprave.

Zahtev za upotrebnu dozvolu predat je u petak, 22. maja u 14:11 časova, a dozvola je izdata u 19:43 časova, što pokazuje da Uprava za urbanizam radi i van radnog vremena (radno vreme radnim danima je do 15:30 časova).

upotrebna-dozvola-promenada

U upotrebnoj dozvoli se vidi da je za ovaj objekat od 137.000 kvadrata većina dokumenta pripremljena u oktobru 2019. godine, a da su druga dokumenta stigla tek neposredno pred dobijanje upotrebne dozvole, javlja 021.

Osim izveštaja o tehničkom prijemu od 22. maja, dva dana pre toga je napisano i rešenje protivpožarne policije, ovog proleća su sredili pojedine elaborate o geodetskim radovima i niz dokumenata o arhitektonskom i tehničkom uređenju lokala, što je prema ranijim izjavama nadležnih u Promenadi bila jedna od prepreka da ovaj objekat dobije upotrebnu dozvolu.

U samoj dokumentaciji je vidljivo da je rešeno i pitanje protivpožarne zaštite, mada za protekle dve godine uprkos brojnim zahtevima medija, u MUP-a nijednom nisu naveli šta je problem sa Promenadom, dok je uprava ovog tržnog centra objasnila da se radilo o nepoklapanju standarda jer su instalirali inostrane sisteme, tako da su morali naknadno da ugrade i protivpožarnu opremu po srpskim standardima.

Iz upotrebne dozvole se ne vidi po kom osnovu im je odobreno da ispumpavaju vodu jer zakonski nije predviđeno da postoji objekat koji konstantno crpi vodu iz podzemlja, što ni građevinski nigde nije dozvoljeno.

Ono što se može naslutiti na osnovu ranijih nezvaničnih informacija, Grad ovu situaciju ne tumači kao ispumpavanje podzemnih voda, nego da je u pitanju korišćenje podzemnih voda za potrebe objekta (zagrevanje), što je u načelu dozvoljeno.

U Upravi Promenade su ranije rekli da su problem sa dozvolom oko konstantnog ispumpavanja vode zbog loših temelja rešili tako što ovaj tržni centar tu vodu prerađuje i koristi za zagrevanje objekta.

Medijima je jesenas, prilikom prezentacije tog sistema, rečeno da 11 bunara ispumpava oko 12 litara u sekundi što je manje od prvobitno procenjenih od 60 do 100 litara u sekundi.

Tada je rečeno i da su urađene dodatne studije koje su pokazale da izvlačenje podzemnih voda ne utiče na okolne objekte ili na izvorišta vode na Štrandu.

Nakon što je duže vreme bila zatvorena zbog vanrednog stanja i zbog toga što nije imala dozvolu, Promenada je ponovo sa radom počela u petak u 10 časova.

Prepucavanje novosadskog DS-a i SNS-a

Novosadske demokrate su ocenile da nisu rešeni problemi zbog kojih Promenada prvobitno nije dobila dozvolu.

Predsednik Gradskog odbora DS-a Veljko Krstonošić izjavio je da dozvola koja je izdata za samo pet sati potpuno neosnovana.

– Promenada ranije nije mogla dobiti upotrebnu dozvolu zato što u izgradnji objekta nisu poštovani građevinski propisi i projekat na osnovu kog je građevinska dozvola izdata, a pogotovo zato što nije rešeno pitanje podzemnih voda ispod objekta. Nema nijednog dokaza da su ovi problemi sada rešeni, što znači da dozvola nije izdata na osnovu zakona. Oni koji su danas izdali tu dozvolu, sami sebi su ispisali optužnicu za korupciju koja će biti podneta sutra, kada više ne budu na vlasti – naveo je Krstonošić.

Na ovo je reagovao Gradski odbor SNS-a koji je naveo da su demokrate obmanule građane.

– Što se tiče pretnje optužnicom za korupciju, SNS poziva demokrate da je već, koliko sutra, podnesu nadležnim organima. Biće nam zadovoljstvo da i na sudu dokažemo da se ne samo u Novom Sadu, već i u celoj Srbiji, od 2012. godine svaki posao obavlja legalno – naveli su u ovoj stranci.

Promenada u Novom Sadu zabranjena za upotrebu, prodavcima i dalje naplaćuju zakupninu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

181 Shares
181 Shares
Share via
Copy link