Magazin Srbija

Zbog Vučićevog ograničenja cene peleta, do 3. novembra grejaće nas ljubav

Cena peleta u avgustu je ograničena na 38.000 dinara po toni, i tako će biti do 3. novembra. Peleta nema, svi proizvođači i prodavci kažu da ‘imaju rezervacije do novembra’, što, malo šifrovano, znači da će peleta biti kad cena bude mogla da se formira slobodno.

Još jednom je predsednik države prekoračio svoja ovlašćenja pa ograničio cene za sirotinju raju koja globa davati ne može ni trpeti njegovog zuluma.

Šta se zaista dešava?

Proizvođačima peleta a i trgovcima je cena ograničena na istu cifru. To znači da Pera, na primer, koji proizvodi pelet, može a i hoće da ga trgovcima prodaje po 38 hiljada dinara, a prodavci čupaju kosu jer je i njihova prodajna cena ista – tako je Vučić naredio – dakle, ne zarađuju ni žute banke na pomenutom proizvodu.

Pisac ovih redova nekoliko godina greje se na pelet. Kojeg ste mogli kupiti i na džak u hipermarketu i na tonu i na nekoliko džakova u maloprodaji. Prethodnih godina po ceni od 150 do 200 evra za tonu.

Realno, 38.000 dinara je previše za tonu peleta. Proizvođači se ‘vade’ da je metar drva sto evra, za tonu peleta im treba dva metra, poskupela im struja, pakovanje, sve. Isto tako realno, proizvođači peleta, većina njih, ne stavlja čisto drvo u pelet, dodaje se trinja, pesak, otpad, svašta se dodaje.

Kako znam? Pa isti pelet koristim godinama, od prošle godine plačem kad god otvorim džak. I to “kvalitetan proizvod renomiranog proizvođača”. Dakle, njima se, realno gledano, isplati da i dalje prodaju pelet po 200 evra za tonu, ali zašto bi kad mogu da ga uvaljuju za 340 i to da u njega stave đubre.

Jer mi nismo ništa naučili. Mi, mislim narod. Prvo te navuku da je neko grejanje jeftino, isplativo i ekološki čistije, posle ti zuznu cenu da te uši zabole, kad se već primiš i uložiš 3 hiljade evra da promeniš energent.

Tako je bilo sa gasom, tako je sa peletom.

“Tražite od Vučića pelet po toj ceni”

Anketirali smo prodavce i proizvođače peleta. Svi su ‘rasprodati’ do novembra, navodno. Pravi se lista čekanja za novembar, kada će peleta biti onom stvari da riljaš, svugde i koliko hoćeš, ali projektovana cena slobodno formirana biće od 400 do 420 evra po toni, bez prevoza.

Kad pitate kako nema peleta, kažu vam neki bukvalno ovako: “Tražite od Vučića pelet po toj ceni”

Umesto da presvetli Vučić u’vati pa zamrzne cenu na 5 godina, ili makar na tri, pa ako neće da ga prodaju po i ovako visokoj ceni od 38 hiljada neka ga pojedu, on se igra sa nama, sirotinjom. Jer, i ako uspemo da pomoću kredita i tetke iz Kanade ovu zimu prezimimo ne smrzavajući se, sledeću sigurno nećemo.

Ali ne, ograničio je cene na 3 meseca, da izazove paničicu jer strahom se najbolje vlada, i pustio nas niz vodu. Njegovo dupe se neće smrzavati, ni njegove dece ni roditelja, a nama kako bude. A biće nam zabavno.

Kredite, pod uslovom da uspete da ih uzmete, treba vraćati, ne isplati se vraćati se ni na drva koja su posebna priča od cene metra kubnog (ako vas ne pokradu na meru) preko dranja za struganje i cepanje, struje ne znamo hoće li biti, da znamo da hoće svi bi na inverter klime prešli i mirna Bačka… izbora nemamo.

Naročito mi koji živimo u stanovima, nemamo gde da skladištimo veću količinu ogreva, nemamo dobru izolaciju a višekomorna PVC stolarija nam je misaona imenica. O zaista isplativom grejanju na toplotne pumpe da ne govorimo, jer 5 hiljada evra da imam išli bi da zimujemo na moru a stan bi izdavali, taman da pokrijemo troškove.

Sirotinjo, i Bogu si teška

O subvencijama za toplotne pumpe, uz par izuzetaka, nema ni reči. To je grejanje koje bi trebalo da nam bude najjeftinije i najisplativije jer ulažeš jednom i nemaš problema nikada više, čuvaš okolinu, ne trošiš ogrev koji zagađuje i ono malo vazduha što nam je za disanje ostalo i pritom štediš.

Ali to je dostupno samo za one najbogatije, a takvih među ljudima o kojima pišem nema. Prošle i ove godine lakše je bilo naći dilera za drogu nego dobrog snabdevača za pelet.

Moja kuma je na tabletama za smirenje, ima dva studenta, kotao na pelet i kuću od sto kvadrata, a živi od 50 hiljada plate. I nije jedina.

I kvaka 22: Kotao na pelet radi na struju. Pumpa za grejanje radi na struju. Šta ako bude restrikcija?

Ili da opet ulažemo u razne sprave koje će izigravati akumulatore kad struje nema ili da duvamo u prste.

Najbolje je ipak da nas greje ljubav. Prema domovini. Jer, kako reče ona crna vrana zloslutnica, najgore tek dolazi.

Winter is coming, braćo i sestre, a noć je hladna i puna užasa.

Jagma za ogrevom, metar drva košta do 12.000 dinara, peleta nema ni za lek

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
56 Shares
Share via
Copy link