Magazin Putovanja

Pohapšena „krofna mafija“ s Halkidikija, zarađivali preko 1000 € dnevno

Prodaja krofni
Foto: nikana.gr

Sunce prži, vi opušteno leškarite udobno zavaljeni u ležaljku, osluškijući zvuke talasa pod debelim hladom suncobrana, kad ne lezi vraže – odjednom osetite krčanje u crevima.

Glad vas obuzima, a do najbližeg šanka ili prodavnice treba proći kroz pakao užarenog peska. Na svu sreću, ponovo se pojavljuje raspoloženi prodavac krofni, koji neumorno šparta plažom čitav dan. Spas u pravom trenutku, došao je kao poručen…

Međutim, verovatno u trenucima kada ste se gostili ovom poslasticom na plaži, ni u jednom trenutku niste pomislili da je bosonogi prodavac krofni deo opasnog kriminalnog lanca.

Dnevna zarada „krofna bandi“ i preko 1000 evra

Upravo se to dešavalo na plažama Halkidikija, jer su zbog lukrativne zarade „mafijaški“ klanovi ušli u posao prodaje krofni, a prošle godine je došlo i do sukoba, kada je jedan prodavac umalo izgubio život.

Verovatno se smejuljite i ne verujete da je ova priča istinita. Međutim, da je ovo zaista unosan biznis, najbolje svedoče cifre – krofne se od proizvođača otkupljuju za 50 centi, 50 centi dobija i prodavac, a 1 ili 2 evra ide mafiji, piše stranica Live from Greece.

Prema pisanju grčke štampe, dnevno se u proseku proda oko 600 krofni, pa dnevna zarada organizatorima prodaje iznosi između 600 i 1200 evra  – u zavisnosti od toga da li krofna košta 2 ili 3 evra, piše protothema.gr.

Još pre desetak godina, razbijena je kriminalna banda bugarskih državljana, koja je organizovala prodaju krofni, ali je prošle godine došlo do oružanog sukoba u Nikitiju i hapšenja, koji su ukazali da plažama Halkidikija operišu novi klanovi, ovog puta sastavljeni od albanskih državljana.

Uhapšen kriminalni lanac koji je terorisao prodavce krofni na Halkidikiju

Kako piše Live from Greece, ova priča je dobila nastavak i ove godine.

Naime, svi članovi kriminalne organizacije su uhapšeni – konačno je dolijala banda od dvanaestoro ljudi, čiji je vođa bio 39-godišnji Grk. Ova grupa je primoravala strance da u njihovo ime prodaju krofne na 19 plaža Halkidikija.

Oni su pretnjama po život, telesnim kažnjavanjima, uključujući i pomenutu prošlogodišnju pucnjavu, uspevali da rasteraju druge prodavce brze hrane na plažama. Istovremeno su ucenjivali i reketirali i bič barove i restorane brze hrane.

Prodaja krofni grčka 2
Foto: protothema.gr

Cilj im je bio da zauzmu najpopularnije plaže na ovoj turističkoj destinaciji, koje bi im donele ogromnu zaradu.

Zato, dobro zapamtite ovu priču sledeći put kada se budete sladili krofnom na plaži i počastite lokalnog prodavca krofni bakšišom.

Kao da nije dovoljno to što svaki dan izgaraju na suncu i tabane im peče užaren pesak, nego moraju da brinu da li će sačuvati glavu na ramenima.

I to samo zbog slatkog užitka turista.

Izvori: Facebook / Live from Greece, protothema.gr

Grčka dijeta na srpski način: Giros može svaki 3. dan, a što si duže u vodi, manje trošiš

OGLAS

Share via
Copy link