Srbija Vesti

Vučiću smeta prisluškivanje njegove porodice, ali je ok sa slušanjem novinara i građana

Jedna od milion afera koje su fabrikovane pod sloganom „Napad na Vučića“ je i nova o prisluškivanju predsednika i članova njegove porodice. Prema službenim beleškama vidi se da je predsednik bio u kontaktu sa prisluškivanim licem, odnosno liderom Nove desnice Mišom Vacićem, te s stoga ostaje pitanje zašto predsednik jedne države, kao i njegov brat, održavaju bliski kontakt sa bezbednosno sumnjivim licem.

Prisluškivanje građana, a naročito novinara, ustaljena je praksa od kada su izmišljeni mikrofoni i prislušni uređaji. Srbija danas podseća na Istočnu Nemačku, a životi ovdašnjih novinara i slobodnih intelektualaca mogu se usporediti sa likom koga tumači nemački glumac Sebastian Koh u fantastičnom filmu „The lives of others“.

Radi se o dvostrukim aršinima smatra Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a.

– Poslanici optužuju novinare i nevladine organizacije za kriminal, lažno i bez dokaza, što znači da su sve granice pređene. Demokratija se sve više gazi u Srbiji. Ali sa druge strane je dobro što evropske institucije sve jače i jasnije osuđuju napade koje vlast sprovodi nad novinarima i nevladinim sektorom – rekao je on u svojoj izjavi za Danas.

Nema Dojčinović sumnje da li se novinari u Srbiji prisluškuju, te podseća na 2016. godinu i situaciju kada su više puta bili pod nadzorom BIA.

– Poznat je slučaj iz 2016. godine kada su nas mesecima pratili a zatim ceo izveštaj BIA o nama objavili u tabloidu Informer. Protiv BIA sam još te godine pokrenuo postupak kod Zaštitnika građana, ali Zoran Pašalić do danas, pet godina kasnije, nije okončao taj postupak – rekao je urednik KRIK-a.

Veruje takođe da provladini tabloidi blisko sarađuju sa obaveštajnim strukturama, a za to ima i osnovanu sumnju nakon nedavnih dešavanja.

– Urednik Srpskog telegrafa nam je postavio pitanje sa jasnom informacijom kada smo se i sa kim čuli. Znao je da smo se čuli sa advokatom Dejanom Lazarevićem, i znao je tačno i kad. Jedini način kako je mogao da zna jeste da je taj razgovor bio prisluškivan i da su onda dojavili Srpskom telegrafu. U tom razgovoru je učestvovala samo naša novinarka i advokat. Koliko znam, niko od njih dvoje nije pod istragom. Postavlja se onda pitanje ko je tačno prisluškivao novinarku i advokata i zbog čega – objašnjava Dojčinović.

On naglašava da u demokratskoj zemlji nije samo problem kada se nelegalno prisluškuje predsednik, već i ostali građani, posebno novinari.

Međutim, šef naprednjaka u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović nema problem sa iznošenjem neistina i pretnjama da zna gde ko živi, u kolikom stanu i šta vozi, piše Danas.

Jasno je da bez odobrenja predsednika svoje stranke ne bi smeo da kontinuirano iznosi klevete, tako da je izjava Aleksandra Vučića da nije oduševljen radom KRIK-a, ali da „nema pravo da učestvuje u hajci“ krajnje cinična, jer tu hajku sprovode upravo poslanici njegove stranke.

Osim što ih povezuju sa kriminalnim grupama, Martinović je optužio Dojčinovića da pere novac preko aplikacije PayPal.

– Kliknete na tu aplikaciju i novac izlazi iz zemlje – izrekao je Martinović u Skupštini Srbije.

On je optužio KRIK da je kriminalno udruženje i da novac koji dobija „za lažne projekte koji nikada nisu napravljeni“ troši na skupocene automobile, stanove, odela, mobilne telefone, a ostatak iznosi iz zemlje.

I o organizaciji CRTA je govorio kao o kriminalnom udruženju „sa predstavništvom na Dedinju“, čiji članovi voze „najskuplje automobile“.

Nakon izjave jednog od roditelja nestalih mladića da ga je pozvao čovek koji se predstavio kao Veljko Belivuk, koji ga je uputio da se obrati KRIK-u, krenula je hajka na ovu redakciju, koja se godinama bavi ovim klanom i njegovoj sprezi sa državnim funkcionerima.

Povodom ovog slučaja oglasio se i Evropski parlament čiji su poslanici podneli nove amandmane na izveštaj o Srbiji. Oni kritikuju ove napade na KRIK i organizaciju CRTA.

– Evropski parlament je zgrožen nedavnim orkestriranim napadima nekoliko narodnih poslanika i provladinih tabloida protiv istraživačkih novinara i članova civilnog društva, uključujući nezavisnu medijsku mrežu KRIK i organizacije civilnog društva kao što su CRTA i Otvoreni parlament, koje se predstavljaju kao saradnici kriminalnih grupa i saučesnici u planiranju državnog udara, što je veliki prekršaj nedavno usvojenog Kodeksa ponašanja poslanika – stoji u jednom od amandmana.

Policajci progovorili kako je Vučić upao na prisluškivane linije, o nelegalnim radnjama načelnika MUP-a i praćenju građana

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link