Lifestyle Magazin

Priprema za dolazak bebe – šta je sve potrebno da nabavite pre porođaja?

Beba spava

Poslednji meseci trudnoće namenjeni su isčekivanju novog člana porodice, ali i pripremi za njegov dolazak.

Ova priprema za buduće mame može biti poprilično stresna, pogotovo ukoliko kroz nju prolaze po prvi put. Sa različitih strana mogu se čuti oprečna mišljenja – pa koga poslušati?

Šta je sve potrebno da se nađe na listi za kupovinu, kako odabrati najbolju opremu i o čemu prilikom kupovine treba voditi računa? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pronađite u nastavku teksta i adekvatno se pripremite za novo poglavlje u životu.

#1 Oprema za bebu – koja oprema je bebi potrebna?

Prvi dani nakon porođaja predstavljaju period upoznavanja i adaptacije za mamu i bebu. U prvoj nedelji mama se upoznaje sa bebinim navikama i osluškivanjem njenih signala. Da li plače zato što je gladna, umorna ili iz nekog drugog razloga? Koliko često spava i na koliko se budi?

Uspostavljanje ritma između mame i bebe je koliko lep toliko i stresan period. Međutim, ono što svako može da uradi je da unapred nabavi bebi opremu koja će olakšati ove prve, a zatim i sve ostale dane sa bebom.

A šta je sve potrebno da imate u svom domu nakon izlaska iz bolnice?

Bez obzira da li beba ima zasebnu sobu ili spava sa vama u sobi, njoj je potreban krevetac, jer on predstavlja mesto na kojem će beba provoditi najviše vremena tokom prve godine života.

Zato, za ovaj komad nameštaja treba izdvojiti vreme i novac, a ukoliko odaberete onaj kvalitetan možete ga koristiti i za naredno dete. Krevetac prvenstveno treba da pruži bebi sigurnost i bezbednost, kao i udobnost. Krevetac treba da ima pouzdanu sigurnosnu ogradicu koja će van vašeg nadzora sprečiti bebu da padne ili izađe iz kreveca kad malo poraste.

Odaberite krevetac sa kvalitetnim dušekom – dušek za bebe treba da bude malo tvrđi. kako mekana površina može biti opasna za bebu. Takođe, potrebni su vam jastučići koji će se naći između bebe i ogradice kako se ona ne bi povredila.

Zatim, potrebna su vam kolica za bebu. Ukoliko do sada niste gledali ponudu kolica, verujte nam – ona je ogromna. Različite vrste kolica, sa različitim funkcijama, mogućnostima i dodacima zadaju glavobolju budućim roditeljima prilikom izbora. Bez obzira na to koja odaberete, važno je da kolica budu stabilna i da bebi pružaju adekvatnu zaštitu prilikom šetnje.

Možete se odlučiti za ona sa većim točkovima koja bebi pružaju veću udobnost, odabrati muktifunkcionalna 2 u 1 ili 3 u 1 kolica, koja u sebi sadrže i prenosivo autosedište koje će vam biti potrebno za bezbednu vožnju bebe u automobilu. Koji će vaš izbor biti zavisi isključivo od vaših potreba, budžeta koji ste spremni da izdvojite i načina života.

Prilikom odabira kolica takođe vodite računa o mestu koje ona zauzimaju, da li se jednostavno sklapaju i koliko su teška jer ćete sigurno u nekom trenutku morati da ih nosite uz stepenice.

Pored kolica, za transport vam veoma korisni mogu biti kolevka ili korpa u kojoj ćete bebu izneti iz porodilišta, kao i kengur, tako da na najbezbedniji način nosite bebu.

Beba u krevecu

#2 Odeća za bebu – koje komade odabrati i u kojoj količini?

Kako se beba, pogotovo u prvim danima, veoma brzo razvija i preraste odeću, važno je da još u trudnoći isplanirate i pametno kupujete komade koji su vam potrebni.

Ovo znači da možete da očekujete da će beba neke komade obući svega nekoliko puta ili čak samo jednom, pre nego što vam bude potrebna odeća većih dimenzija. Zato, nemojte da kupujete veliki broj komada u istoj veličini, jer nećete stići da ih iskoristite.

Prilikom kupovine odeće vodite računa o materijalu. On treba da bude pamuk – prirodni materijal koji ne izaziva iritacije, osipe i alergije na osetljivoj bebinoj koži. Kada je reč o modelima, najčešće ćete koristiti one praktične komade, koji se lako skidaju kako bi bebi, ali i vama presvlačenje bilo što prijatnije.

To su benkice, zeke, bodići sa kratkim i dugim rukavima na raskopčavanje. Takođe, biće vam potrebne i čarapice, kao i nekoliko portikli kojim ćete zaštititi odeću, kako bebe veoma često bljucnu nakon obroka.

#3 Higijena bebe – koji preparati su vam potrebni?

Za održavanje higijene bebe biće vam potrebni kadica za kupanje bebe kao i adekvatni preparati za kupanje, presvlačenje i negu bebe nakon kupanja – pelene, vlažne maramice, kreme, sapuni, šamponi i kupke.

Prilikom kupovine kozmetike, birajte pouzdane brendove čiji su proizvodi namenjeni isključivo bebinoj koži i što prirodnijeg sastava, kako ne bi došlo do iritacije, oštećenja i reakcija na koži.

Takođe, vodite računa i o tome kojim sredstvima perete bebinu odeću – najbolje bi bilo da vaš izbor bude prašak za veš i omekšicač namenjen bebama, dok je određenu odeću potrebno i iskuvavati.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam pomogli i olakšali kupovinu svih stvari koje će vašem detetu biti potrebne prvih dana.

Kako pripremiti psa za dolazak novorođenčeta?

20 Shares
Share via
Copy link