Novi Sad

Ekološke organizacije pozivaju Novosađane na poslednju prezentaciju plana grada

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Neformalni pokret “Ekološki front Novi Sad” poziva Novosađane da dođu na poslednju prezentaciju Generalnog urbanističkog plana koja je zakazana za petak 21. januar u 10 časova u Amfiteatru Spensa.

Pozivamo vas da dođete na poslednju prezentaciju Generalnog urbanističkog plana (GUP) kako bismo se usprotivili pogubnoj i preteranoj izgradnji našeg grada i pokazali da ne pristajemo da živimo u gradu po meri investitora, već da jedino pristajemo na grad po meri građana – navodi se u objavi na Fejsbuku neformalnog pokreta “Ekološki front Novi Sad”

Kako dalje stoji u objavi, posle skandaloznog odlaganja usvajanja GUP-a koji je trebao biti usvojen najkasnije do 31.12.2021. a čija izrada je počela davne 2009.godine, usledile su dve sramne prezentacije GUP-a na kojima su aktivisti i građani bili vređani od strane direktora “Urbanizma” i optuživani da žele da sačuvaju divlju gradnju na Kameničkoj adi.

“Novi GUP predviđa nastavak ubrzane i investitorske urbanizacije čije pogubnosti smo svedoci svakodneno. Nestaju nam zelene površine u jeku borbe protiv klimatskih promena i aerozagađenja, zemljišta naprasno menjaju namenu, nemamo dovoljno parking mesta, restrikcije vode su veoma česta pojava – to su sve posledice urbanizacije koja uništava sve što je vredno u našem gradu. Zelene javne površine u urbanom tkivu se ukidaju, a prezentuju nam nove “parkove” na Alibegovcu, u Sadovima i na Paragovu – koji su svakako zeleni”, navodi is Ekološkog fronta Novi Sad.

Pored ovih, istiiče se i problem pomeranje nasipa, kojim bi se omogućila izgradnja stambeno poslovnih objekta na parceli nekadašnjeg Brodogradilišta, koje je od pre par godina u vlasništvu Galensa – takozvani Novi Sad na vodi.

Zatim most preko Šodroša, staništa za preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta i mesta na kom hiljade Novosađana svakodnevno odmara i provodi vreme sa svojim porodicama.

Iz ovog neformalnog pokreta kažu da postoji opravdana bojazan da bi izgradnja ovog mosta smanjila cenu nekretnina i dramatično narušio kvalitet života i zdravlje naših sugrađana i sugrađanki koji žive na Bulevaru Evrope.

Izgradnjom mosta ne dobijamo rasterećenje saobraćaja, već autoput ispred naših prozora.

“Zbog svega ovoga, pozivamo vas da stanemo zajedno u odbranu grada, kako bismo osujetili namere novosadskih vlasti i urbanista u daljem urbicidu i ekocidu”, poručuju iz ovog pokreta.

Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
16 Shares
Share via
Copy link