Svet Vesti

Pozvao banku i glumio njihovog direktora, pa od zaposlenih ‘izmuzao’ 180.000 €

muskarac telefonira
Foto: Ilustracija

Anonimni prevarant uspeo je da ubedi zaposlene u jednoj nemačkoj banci da mu prebace novac tako što ih je pozvao na telefon i predstavio se kao njihov direktor.

Muškarac je u petak (2. februar) dogovorio brze transfere od preko 180.000 evra na inostrane račune iz banke u Svandorf.

Banka mu je isplatila 180.000 evra pre nego što je njihov računovođa primetio neobična zaduženja i zaustavio dalji transfer novca. Odmah je pozvao banku, a kriminalistička policija Amberga preuzela je slučaj i sada istražuje prevaru.

Na upit minhenskog “Bayerischer Rundfunka”, banka je izjavila da se većina doznačenog iznosa može vratiti. Kažu da će im iznos biti nadoknađen u kratkom roku i uveravaju da im nije napravljena šteta.

Portparolka banke rekla je da se za telefonske naloge za plaćanje pozivalac mora autentifikovati “na temelju nekoliko strogih kriterijuma”. Oni su definisani na takav način da ih “samo vlasnik računa može ispravno reprodukovati u celosti”.

Međutim, kako je rekla, u ovom slučaju pozivalac je bio dobro informisan.

Kako bi dodatno povećala sigurnost u platnom prometu, banka kaže da će za nekoliko nedelja uvesti novu metodu telefonske autentifikacije preko aplikacije za mobilni telefon.

Izvor: Index

Uđe u restoran, najede se i lažira srčani udar, sada će “besplatan obrok” jesti u zatvoru

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link