Magazin Novi Sad

Novosađanin obmanut na IT kursu – nakon 3 meseca obuke ostao kratkih rukava

programiranje
Foto: Pixabay

„Započnite IT karijeru danas“, „Pravo je vreme da postanete programer“ ili „Kako postati IT stručnjak“ neki su od slogana koji kruže internetom, a kojima brojne akademije i škole nude zainteresovanima da to, danas jedno od najtraženijih zanimanja, savladaju u samo nekoliko meseci, za svega nekoliko stotina evra. Iskustva pokazuju, da, moguće je završiti kurs i zaposliti se u firmi snova za primamljivu programersku platu. Ima, međutim i onih negativnih.

Sagovornik Luftike, koji je želeo da ostane anoniman, podelio je sa nama da je bio jedan od onih koji se opekao verujući da ga za samo nekoliko meseci obuke čeka svetla budućnost u svetu programiranja.

Naime, 2019. privukla ga je reklama koja je glasila otprilike ovako: „Za samo 3 meseca postani frontend programer i promeni svoju karijeru“, a stigla je do njega od, kako kaže, škole u Novom Sadu koja se tada zvala IT-F. Uz to, zainteresovani su dobili i obećanje o dostupnosti 24/7 snimaka predavanja koje su pohađali uživo, najavljivani su im domaći zadaci, projekti, vežbe, te da će za tri meseca savladati HTML, CSS, Java Script, JQuery i drugo.

– Ulazim, dajem novac, nasmejani tim kog su sačinjavali predavač i vlasnik edukativne škole deluju obećavajuce. Nas nekoliko u ekipi puni entuzijazma. Verovao sam da je to „prava stvar“, jer sam već imao predznanje, koje je taj kurs trebalo da upotpuni.

Nastava se, dodaje, redovno pohađala, radili su se domaći zadaci i web stranice za pojedine farbare i frizerske salone.

– Dinara od izrade tih sajtova nismo videli, ali nama je to bilo u redu, jer je sve to bilo deo vežbe.

Kurs je, kaže, zašao u drugu polovinu trećeg meseca, a oni su i dalje „bili na CSS-u“. Ostalo nisu „ni pomirisali“. Njihov predavač, izvesni S.M, u saradnji sa vlasnikom pomenute škole, došao je na ideju da firmu proširi na „sourcing deo“ i da polaznici kursa koji je držao postanu njihovi zaposleni po završetku obuke.

– Ta vest je mnogima delovala nestvarno, ali istovremeno je bila razlog za radovanje novoj šansi. Iako tokom obuke nismo završili ni pola od onog šta je predviđeno, rečeno nam je da „ne brinemo“, jer se „išlo sporije kako bi se detaljno sve obradilo i kako bi predavači bili sigurni da smo na kvalitetan način upili to znanje“, navodi naš sagovornik.

Bilo je Nevernih Toma, ali i onih koji su u sve rečeno verovali do te mere da su u firmama u kojima su do tada radili – dali otkaze. Novi ugovori o radu bili su uveliko pripremani.

– Pre nego što smo primili diplome, red je bio da ostavimo svoje utiske o sjajnom radu škole i njenih predavača. Snimali su nas telefonom za svoj vebsajt. I sam sam taj kurs pohvalio, rekao kako sam ostvario ogroman napredak i da sam uzbuđen zbog promene karijere, što sam u tom trenutku zaista i mislio.

Snimci su okačeni na internet, okupljanje nove grupe polaznika za obuku je u međuvremenu počelo, a odlazak predavača na letovanje odložio je potpisivanje ugovora na desetak dana. A zatim, na još desetak.

– Ne samo da smo prevareni za obećani posao, već naši snimci o tome kako smo presrećni zbog promene karijere verovatno i dalje stoje na tom sajtu. Nekoliko stotina evra je svako od nas poklonio tim prevarantima, a pri tome nismo prešli ni planirano gradivo, navodi naš sagovornik.

– Ubedili su nas da smo dobili čak puno više od onog obećanog, a zapravo smo izvukli jednu veliku pouku, razočarenje i saznanje da se takve veštine ne mogu savladati za samo nekoliko meseci, dodaje.

Prema njegovim rečima, isti taj gospodin sada nekim drugim saradnicima i pod drugim imenom firme pokreće novi kurs u Novom Sadu, vrti reklamu po društvenim mrežama i obećava promenu karijere za samo nekoliko meseci.

Ne želi da dokazuje istinu, ali kako se približava sezona studija i učenja i kako sve češće viđa reklame za razne kurseve koji za samo nekoliko meseci menjaju život, cilj mu je, kako kaže, isključivo da upozori.

Stoga, možda sledeći put kada budete na Guglu tražili IT kurseve, nije zgoreg dodati i ono „prevare“.

Internet i prevare: Desetine ljudi namamljeno da rade za lažnu dizajnersku agenciju

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

116 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap