Magazin Srbija

Presušilo  Zavojsko jezero u srcu Stare planine – strašne fotografije i još strašnije posledice

zavojsko jezero
Foto: Printskrin/ Instagram

Najnovije fotografije Zavojskog jezera dokazuju da uvek može gore. Ni dva zaivek izgubljena mlada života ni jezive slike isušene akumulacije nisu bile dovoljne da nadležni reaguju na prekomerni rad HE “Pirot”. Najnovije fotografije Zavojskog jezera dokazuju da ova veštačka akumulacija zbog prekomernog ispuštanja vode izgleda kao potok a svetlo dana su ugledali ostaci potopljenih sela, kuće, grobovi.

Kako ovakav vodostaj utiče na živi svet uzvodno i nizvodno od brane nije teško zaključiti.

Izgradnjom brane 1963. godine, potopljena su tri sela a zapravo je priroda na neki svoj način odlučila da nastane Zavojsko jezero. Naime pre skoro 60 godina, zbog naglog otapanja snega na Staroj planini, odronio se ogroman deo brda u selu Zavoj i preprečio, odnosno zaustavio tok reke Visočice koja je tada potopila stotine kuća a evakuisano je 1700 ljudi.

Danas nas nadležni uveravaju da je sve po propisima mada slika koju vidimo ne uliva poverenje.

I nisu samo stanovnci  jezera stradali. Ovu godinu obeležile su dve tragedije koje građani Pirota neće zaboraviti.

Zavojsko jezero je napravljeno za proizvodnju struje, što nadležni konstantno ističu, ali postoji jasno definisan način rada HE “Pirot”, rekao za Luftiku građanin Pirota.

On navodi da je problem u tome što EPS odnosno njihov ogranak HE ”Pirot” tokom prethodnih par godina intenzivno ignoriše definisan način rada i prekomernim i neplanskim ispuštanjem vode, jezero pretvara u baru, a reka Nišava u koju se ta voda ispušta postala je reka smrti i samo ove godine odnela je dva dečija zivota.

Performans pod nazivom “Utapanje građanina pokornog“, održan je na Keju kraj Nišave u centru Pirota 2. Jula. Grupa aktivista Pokreta “Odbranimo reke Stare planine“ i građana je uz povike “Ne damo reku“, ušla  u Nišavu i uhvatila se za konopac koji je povezivao obale reke.

Ovim mirnim protestom građani su pokušali da ukažu na reku treba sačuvati i na roblem ispuštanja vode u Nišavu kako navode, nepoštovanje režima rada HE “Pirot“.

zavojsko jezero
Foto: Dušan M. Bodiroga

Zavojsko jezero pretvoreno u baru, Nišava u bujicu, nadležni kažu tako treba

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
494 Shares
494 Shares
Share via
Copy link