Film Vesti

Preminuo španski režiser Karlos Saura

karlos saura
Foto: EPA-EFE

Poznati evropski filmski autor, španski reditelj koga su proslavila ostvarenja „Uzgajanje gavrana“ (Cria Cuervos) iz 1975. i „Brzo, brzo“ (Deprisa, Deprisa) iz 1981, Karlos Saura, preminuo je u 92. godini, saopštila je Španska filmska akademija.

„Filmska akademija sa dubokim žaljenjem objavljuje da je Karlos Saura… jedan od najvažnijih sineasta istorije španskog filma, umro danas u svom domu u 92. godini, okružen svojim bližnjim“, saopštila je Akademija preko Tvitera, prenosi Danas.

Njegov poslednji film, dokumentarac „Las paredas hablan“ (Zidovi govore) imao je svetsku premijeru u septembru u San Sebastijanu, a prikazivanje je počelo danas, što je, kako je navela Akademija, dokaz njegove neumorne aktivnosti i ljubavi za svoj zanat do poslednjeg trenutka.

Reditelj je trebalo da dobije počasnu nagradu Goja sutra na ceremoniji dodele španskih filmskih nagrada u Sevilji. Tom prilikom biće odata počast tom „nezamenljivom stvaraocu“, navela je španska akademija.

Saura je prvo stvarao dela pod znakom socijalnog realizma pre nego što se okrenuo muzičkim filmovima, posebno flamenku.

Rođen je 4. januara 1932. u Ueski, u porodici umetnika. Saura je snimio oko 50 filmova, a prvo međunarodno priznanje dobio je 1966. godine na Berlinskom filmskom festivalu gde je osvojio Srebrnog medveda za film „Lov“ (La Caza).

Sauri je na 45. Međunarodnom filmskom festivalu FEST 2017. godine uručena nagrada Beogradski pobednik za dotadašnje stvaralaštvo.

Izvor: Danas.rs

Preminuo Hju Hadson, reditelj “Vatrenih kočija”

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
24 Shares
Share via
Copy link