Magazin

Preminuo reditelj Veljko Bulajić, njegova “Neretva” bila je nominovana za Oskara

veljko-bulajic
Foto: Printscreen

Jedan od najpoznatijih reditelja bivše Jugoslavije, Veljko Bulajić, je preminuo u 97. godini.

Vest o njegovoj smrti Večernjem listu potvrdili su članovi njegove porodice.

Njegov film “Bitka na Neretvi” bio je nominovan za Oskara, prenosi Telegraf.

Veljko Bulajić rodio se 1928. godine, a detinjstvo je proveo u Sarajevu, kao i deo školovanja. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije. Još u mladosti se zanimao za kinematografiju, a Bulajić je upisao filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu.

Diplomirao je 1959. godine, asistirao velikim rediteljima kao što su Federiko Fellini i Vitorio De Sika, pa se vratio u bivšu Jugoslaviju, navodi se na njegovoj stranici na Wikipediji.

Kako se navodi, rediteljsku karijeru započeo je kratkim filmovima “Kamen i more” i “Brod lutalica” (1953.), a 1959. realizuje prvi dugometražni igrani film “Vlak bez voznog reda” koji je prikazan na filmskom festivalu u Kanu.

Bulajićev legendarni film “Bitka na Neretvi” je daleko najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji. U filmu su glumile holivudske legende Orson Vels, Franko Nero, Jul Briner, Sergej Bondarčuk uz Tu su bile i jugoslavenske zvezda Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film bio je nominovan za Oskara u Americi i osvojio je Zlatnu Nagradu na filmskom festivalu u Moskvi.

Promotivni poster za film izradio je slavni slikar Pablo Pikaso.

Preminuo Đurica Stankov, aktivista koji se duže od 20 godina borio sa HIV-om

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link