Magazin

Odlazak Popare iz Srećnih ljudi: Zoran Rankić umro u staračkom domu

Poznati srpski glumac i književnik Zoran Rankić preminuo je u Beogradu, u 84. godini, posle duže i teške bolesti. Glumac je preminuo u staračkom domu.

Bio je najpoznatiji po ulogama Nikole Kalabića u mini TV-seriji “Poslednji čin” i Žarka Popare u TV-seriji “Srećni ljudi”, emitovanim na TV Beograd i RTS-u.

Rankić je rođen u Derventi (BiH) 1935. godine. Bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, satiričar, dramski pisac, reditelj, aforističar i pesnik, piše Tanjug.

Ostvario je 26 uloga na filmu i televiziji i više stotina na radiju, a bio je poznat i po izvanrednim interpretacijama poezije na brojnim književnim večerima.

Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga.

Pozorišnu karijeru započeo je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, čiji je bio član do 1960. godine. U malom pozorištu Sarajevo bio je od 1971. godine, u Savremenom pozorištu Beograd od 1961—1975. godine, a u Beogradskom dramskom pozorištu od 1975—1999. godine.

Prvu televizijsku ulogu dobio je u filmu “Sektor D” 1962. godine, a naredne godine pojavio se u televizijskoj seriji “Šest svečanih pozivnica”.

Autor je dramskih dela “Kalemegdanci” i “Skretnica”. “Kalemegdanci” su, u njegovoj režiji postavljeni na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Zoran Rankić je autor zbirki pesama “Aorist” (1992.) i “Ekser” (2006).

Objavio je i knjige aforizama: “Doviđenja, kako ste?” (1990, 1993); “Aforizmi” (1999); “Balkanski nervčik” (2005); “Ovde kiša, ali i Srbija” (2006) i “Kod cara u podne“ (2012). Aforizme je objavljivao u dnevnim novinama i časopisima “Reflektor”, “Ekspres Politika”, “Večernje novosti”, “Politika”, “Otadžbina”, “Kafane”…

Više od 15 godine bio je stalni saradnik “Ošišanog ježa”, u kojem je objavljivao aforizme u rubrici “Balkanski nervčik”.

U “Večernjim novostima” je osamdesetih godina prošlog veka, na strani “Vedra strana sveta” imao satiričnu rubriku “Aforizmi jednog glumca”.

Zoran Rankić je za književni rad dobitnik nagrada: “Braća Ormai” i “Ježeva bodlja”, “Ošišanog ježa“; “Radoje Domanović”, Udruženja književnika Srbije; “Dragiša Kašiković“, Izdavačke kuće “Srpska reč“; “Zlatna značka“ Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i “Jovan Hadži-Kostić“, “Večernjih novosti”.

Najbolji srpski glumci tokom prethodnih 50 godina

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

79 Shares
Share via
Copy link