Magazin

Preminuo otac glumice Mine Lazarević, bio je čuveni dirigent

mina-lazarevic
Mina Lazarević, foto: printscreen

U Beogradu je u 90. godini preminuo dirigent Ljubiša Lazarević. Gotovo ceo radni vek proveo je u Pozorištu na Terazijama gde je ostvario preko 30 premijera.

Ljubiša Lazarević rođen je 21. jula 1933. godine u Somboru. Gimnaziju je završio u Vršcu, a dalje školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Beogradu najpre na teoretskom, a zatim i na odseku za dirigovanje.

Kao student generacije, dobija stipendiju za usavršavanje na polju mjuzikla i operete u Beču.

Dirigovao je brojnim horovima i radio kao profesor u muzičkoj školi „Vojislav Vučković“.

ljubisa-lazarevic
FOTO: PRIVATNA ARHHIVA

Posle drugog svetskog rata, puno je volontirao po sirotištima i to je bilo presudno da shvati moć muzike i da će ona biti njegov život.

Otac je sina Slobodana i ćerke Mine, čuvene srpske glumice.

Ipak, najveći deo života proveo je u Pozorištu na Terazijama sa željom da postavi mjuzikl i operetu na stalni repertoar i time doprinese u stvaranju prvog i jedinog muzičkog pozorišta na Balkanu.

Svoju prvu premijeru imao je 1963. godine (Put oko sveta). Od opereta Franca Lehara Vesela udovica i Kneginje čardaša, preko mjuzikala „Priča iz zapadnog kvarta“, „Violinista na krovu“, „Cigani lete u nebo“, „Čovek od La Manče“, „Splitski akvarel“, „Večiti studenti“, „Moj dečko“, koji su bili praizvedbe na ovim prostorima, nizali su se brojni domaći i strani mjuzikli u kojima je sarađivao sa velikim rediteljima i koreografima i za te projekte bivao višestruko nagrađivan i proglašavan za istaknutog umetnika.

Za mnoge je radio orkestracije i prepeve songova na srpski jezik.

Kao zreo umetnik, postavlja predstave „Violinista na krovu“ i „Čovek od La Manče“ i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a uspešno se bavio i pedagogijom na katedri glume u Novom Sadu i na BK akademiji u Beogradu.

Ispraćaj će se obaviti u četvrtak 17. novembra na Novom groblju u Beogradu. Početak opela je u 11.15 časova. Datum komemoracije biće naknadno saopšteni poručuju iz Pozorišta na Terazijama.

Mina Lazarević nakon bračnog brodoloma mir pronašla u skromnom stanu sa troje naslednika

Izvor: Kurir.rs

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
10 Shares
Share via
Copy link