Balkan Magazin

Preminula junakinja čuvene pesme “Bijelog dugmeta”: Putuj, Selma…

Selma Borić, o kojoj je napisan kultni hit “Selma” Bijelog dugmeta, preminula je u 92. godini.

Pesmu “Selma” napisao je Vlado Dijak posvetivši je devojci u koju je bio zaljubljen.

U jednoj emisiji Selma je objasnila da je 1949. kada je imala svega 19. godina, upoznala Vladu, koji je bio zaljubljen u nju.

Bila je rodom iz Zenice, ali je pohađala Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu. Često je vikendom putovala kući vozom i jedanput je Vlado sreo na tom putu. Ponudio se da joj ponese mali, tamnocrveni koferčić do železničke stanice.

Ispratio je u voz, prozor pored kojeg je sela bio je razbijen. On joj je dobacio: “Selma ne naginji se kroz prozor“.

Nakon tog susreta, Vlado Dijak je napisao pesmu, koju je kasnije otpevao Željko Bebek.

Tek joj je 1962. njen otac poslao novine u kojima je bila objavljena pesma Selma. Niko od kolega joj nije verovao da je ona baš ta Selma o kojoj se peva. Prvi put Selma je čula tu pesmu u izvođenju “Bijelog dugmeta” 1975. godine u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Vlada njoj nikada konkretno nije izjavio ljubav, samo je zadivljeno gledao, rastali su se, a nikad se čak nisu ni poljubili.

Sve ostalo je legenda, i jedna od najlepših ljubavnih pesama.

Nakon vesti o njenoj smrti, oglasio se i popularni pevač Željko Bebek, koji je otpevao taj hit, objavivši njihovu zajedničku fotografiju koja je nastala pre dve godine, na Selmin 90. rođendan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEBEK (@zeljkobebek)

“Jutros me je obavestila njena porodica, s obzirom da, zbog korone, nisam je posećivao dugo vremena. Nažalost, starost je odnijela, ali zaspala je u miru i nek ostane tako u miru. Otišla je moja Selma. I dalje ću ja njoj pjevati i pominjati je pred publikom, zbog toga što pesma nosi njeno ime, a pesma je opisala dio njenog života, lepi deo njenog života. Tako ćemo je se rado sećati”, izjavio je Bebek za portal Avaz.

Ovako je Željko Bebek pevao Selmi posle 38 godina od nastanka pesme:

 

10 balada Yu muzike napisanih po istinitom događaju

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
39 Shares
Share via
Copy link