Magazin Novi Sad

Tajna slasnog namaza za obožavane novosadske garnirane sendviče

garnirani sendvič
Foto: Facebook / Micina kuhinja

“A zima kad dođe i dani kad se skrate
Momci malo u 13-icu tad svrate
13-ica je bila grill kraj Miletića
Gradske kuće i Sterije Popovića”

…stihovi su momaka iz Atheist Rap-a, svojevrsna oda legendarnom Grill-u 13 i čuvenim garniranim sendvičima, a stariji Novosađani sa setom se sećaju i onih iz restorana “Zagreb”, smeštenog u centru grada.

Restorana više nema, garnirani sendviči se i dalje prave, ali mnogima teško polazi za rukom da “iskopiraju” premaz koji se za njih koristio.

Poslednjih godina, u pojedinim restoranima brze hrane, taj premaz se može pronaći pod nazivom “novosadski”, premda nikada nije imao konkretno ime, piše 021.rs.

Kao glavni sastojci navode se krompir, majonez, praziluk, pavlaka, senf, so i biber. To je blizu onog premaza koji se nekada pravio u “Zagrebu” i “trinaestici”.

Tajnu namaza koji se koristio u “Zagrebu” otkrila je pre nekoliko godina Marija Abelovski.

– Krompir se obari i izrenda na najkrupnije rende. Dodaju se pavlaka i majonez, biber i so po ukusu. Običnom vodom se razblažuje, voda je potrebna jer se namaz zgrušnjava pa je i količina vode po proceni. Namaz je glavni premaz, preko njega se namaže malo ruske salate, a potom idu kiseli krastavac, sardina ili šunkarica, rendana barena jaja ili rendani sir, opisala je Marija.

Namaz iz “Zagreba” ne razlikuje se mnogo od onog koji se koristio u “Grill-u 13”, a koji je 2016. otkrila Marija Urlauber. Njen recept je glasio ovako:

– Pomeša se ispasirani bareni krompir, seckani parizer i kiseli krastavci rendani na krupnoj rendi. Doda se majonez, pavlaka i sirćetna voda iz tegle sa krastavcima, ali po potrebi kako namaz ne bi bio suviše gust. To se namaže preko kriške hleba, a po želji ide ili salama ili sardina, kiseli krastavci, kao i narendano bareno jaje ili sečeno na kolutove i narendani sir. Stavlja se i majonez, ali po želji.

Koliko se taj sendvič “vole” govori i to da mu je posvećena epizoda popularnog “Državnog posla”, u kojem se ukazuje upravo na izrazitu važnog namaza.

– Krompir mu služi da mu da namaz, od krompira se pravi namaz koji će taj garnirani sendvič ili sembić… kako god hoćeš… dati mu posebnu jednu draž i učiniti ga konzumentu još dražim i bližim. I neko je pametno mislio o tome i onda se izgubio, objasnio je Dragan Jove Torbica mlađem kolegi Boškiću zašto garnirani sendvič nije kao i svaki drugi, iskazujući zahvalnost glavnom arhivatoru Čvarkovu na tome što je namaz vratio u njihove živote.

Garnirani sendviči se danas mogu pronaći u raznim pekarama, ali ono što jedan čini boljim u odnosu na drugi jeste upravo kvalitet i ukus premaza koji se koristi.

Izvor: 021.rs

Pozdrav, „Atino“! Novi Sad ostaje bez još jednog simbola grada

Čitajte Luftiku na Google vestima

70 Shares
Share via
Copy link