Magazin Venčanja

Prelepe fotografije tradicionalnih venčanja širom sveta

Svaka devojka za svoje venčanje pomno bira venčanicu iz snova. Svaki muškarac vodi računa o tome da zablista u odelu na dan kada će reći sudbonosno DA. Da li ste znali da nisu svuda u svetu venčanice bele boje i da nisu sva muška odela sačinjena od sakoa, pantalona, košulja i kravata?

Tako na primer parovi iz Gane nose odeću jarkih boja i raznolikih uzoraka. Muškarci u Škotskoj nose kiltove, dok Japanci oblače kimono na dan svoje svadbe. U ovom tekstu donosimo vam fotografije predivnog venčanog ruha iz zemalja širom planete.

indija

Indija

Mlade u Indiji najčešće nose crvenu boju koja predstavlja sunce i Mars, planetu koju ovaj narod povezuje sa brakom. Indijci takođe veruju da ovi simboli donose plodnost i prosperitet.

japan

Japan

U Japanu mlade nose beli kimono koji se zove uchikake. I muškarci nose kimono hakama sastavljen od plisiranih pantalona i haorija koji je sličan jakni.

ghana

Gana

Parovi u Gani često nose ista venčana odela. Napravljena su od posebne tkanine zvane kente, ručno rađene u ovoj zemlji, a krase ih uzorci i dizajn jarkih boja.

indonesia

Indonezija

Za venčanja u Jakarti indonezijske mladenke i mladoženje se prekrivaju zlatom i svetlucavim draguljima kako bi izgledali veličanstveno. Cela ideja oko njihove odeće za venčanje jeste da imitiraju kraljeve i kraljice.

poljska

Poljska

U Lowiczu, gradu u centralnoj Poljskoj, u tradicionalnu odeću za mladu spada i specijalno napravljen veo/kapica, oko koje se za vreme venčanja održava posebna ceremonija poznata kao oczepiny.

kina

Kina

Na tradicionanom kineskom venčanju mladenci se najčešće odlučuju za odeću crvene boje pošto veruju da ona predstavlja ljubav i prosperitet.

portugal

Portugal

Portugalske mlade tradicionalno nose tunike ukrašene filigranskim nakitom. Mladoženje na dan svadbe oblače tamno odelo, belu košulju i šešir.

estonija

Estonija

Devojke u Estoniji na dan svog venčanja blistaju u šarenim narodnim nošnjama, a kosu im krase venci cveća.

peru

Peru

Na venčanjima u Peruu preovladavaju jarke boje. Žene nose ručno tkane suknje zvane polleras, a muškarci na glavama imaju specijalno napravljene šešire. I mlade i mladoženje nose ogrtač ili pončo.

sri-lanka

Sri Lanka

Mladenka u Sri Lanki za dan svoje svadbe oblači sari i a kosu joj ulepšava ukras Nalapata, dok mladoženja nosi četverougaoni šešir, somotnu jaknu i dugački, beli prekrivač mul anduma oko struka.

hawai

Hawaii

Na divnim venčanjima na peščanim plažama Hawaja mladenci oko vrata nose trake napravljene od cveća i lišća. Oboje su u beloj odeći, mlada blista u dugoj haljini, dok mladoženja nosi široke košulje i pantalone.

skotska

Škotska

Škotski običaj je da mladoženje nose kiltove, košulju, kravatu i sako, a zbog nedostatka džepova oko struka imaju torbicu zvanu sporran. Mlada pleni lepotom dodatno naglašenom dugom belom venčanicom i tiarom u kosi.

nigerija

Nigerija

Mladenci u Nigeriji često nose venčana odela u istoj boji. Mlada oko glave ima omotan gele, a mladoženja nosi kapicu fila abeti aja.

grcka-pravoslavno-vjencanje

Grčka

Na pravoslavnim grčkim venčanjima sveštenik mladencima na glave stavlja krune koje se zovu stefana. Te krune su često povezane trakom koja predstavlja ujedinjenost između muža i žene.

sardinija

Sardinija

U Sardiniji, na dan venčanja žena svojom haljinom želi da imitira narodnu nošnju. Upravo zbog toga, njena venčanica je divno izvezena, a pored nje nosi još i somotnu jaknu i dugački veo.

juzna-koreja

Južna Koreja

Parovi u Južnoj Koreji pred matičara odlaze u tradicionalnim nošnjama koje se zove hanbok. Mladin hanbok se sastoji od široke suknje i kratke jakne chima-jeogori sa dugačkim rukavima, dok mladoženjin uključuje kratku jaknu durumagi i široke pantalone baji.

norveska

Norveška

Iako se norveške mladenke često odlučuju za moderne bele venčanice, mnoge još uvek vole da nose tradicionalne nošnje bunads.

mongolija

Mongolija

I na kraju, veličanstveno ruho za venčanje pod imenom deel stiže iz Mongolije. Iako postoji deel za svaki dan, ova odeća se u Mongoliji nosi već vekovima i rezervisana je samo za venčanja i praznike.

Top 10 najraskošnijih svadbi na Balkanu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

231 Shares
231 Shares
Share via
Copy link