Magazin

Kako je teklo beskrajnih 16 sati pregovora sa bombašem iz Veternika

novi-sad-policija-4-830x0
Foto: Nikola Bilić

Punih 16 sati trajala je drama u novosadskom naselju Veternik, kada se M. R. zatvorio u svoju garažu i pretio da će se razneti bombom. Sve to vreme uz njega su bii pripadnici Pregovaračkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni su ovog čoveka uspešno odgovorili od prvobitne ideje da sebi oduzme život.

Više od 400 uspešno rešenih kriza, a isto toliko i spašenih života govori o uspešnosti ovog tima i jačini njihove uloge.
Major Danica Mrđa, koordinatorka Pregovaračkog tima, u razgovoru za portal Nova.rs nakon još jedne uspešno obavljene akcije kaže da se nije dogodilo da izađu na suicid i da osoba ne odustane od te namere.

Ona je tokom šesnaestočasovne drame u Veterniku sve vreme bila u komunikaciji sa članovima tima na terenu.

– Posle poziva komandno-operativnog centra poslali smo ekipu, odnosno mešovit tim od dva pregovarača koji su sve vreme bili u komunikaciji sa mnom. Imali su i podršku od psihologa-pregovarača. Posle 12 sati pregovaranja, zamenili smo timove i došla su druga dvojica kolega i preuzeli pregovaranje. Međutim, koleginica i kolega koji su isprva pregovarali nisu napuštali lice mesta, već su ostali do kraja – kaže ona za Nova.rs i pohvaljuje tim iz Novog Sada.

Major Mrđa navodi da je praksa pokazala da kada se stupi u komunikaciju, odnosno kada se napravi poverenje između pregovarača i vinovnika krize, tim pokušava da preokrene situaciju.

– Kada se uspostavi komunikacija mi smo uvek spremni da pregovori mogu dugo da traju. Videli smo da akcija neće biti gotova tako brzo, pa smo se i pripremili. Ono što iz iskustva znamo je da kako vreme odmiče, odnosno kada akcija duže traje, stiče se poverenje, pokušamo da preokrenemo i preinačimo situciju iz jedne potpuno negativne u neki malo pozitivniji smer. Tada je vreme faktor koji „radi za nas“ i dovodi do pozitivnog razrešenja krize – kaže ona za Nova.rs.

Dodaje da se pregovarački tim ne menja po svaku cenu.

– Dešava se na terenu da se vinovnik krize veže za osobu sa kojom pregovara, stekne poverenje, veruje samo njemu, hoće da se preda samo njemu ili da želi da u njegovoj pratnji, u skladu sa zakonskom procedurom, ode u nadležnu policijsku stanicu ili zdravstvenu ustanovu. Tim menjamo isključivo kada postoje uslovi za to – kaže on.

Ostatak teksta čitajte na portalu Nova.rs.

U Veterniku ubijen vlasnik menjačnice i auto-placa, kamere sve snimile

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

56 Shares
Share via
Copy link