Srbija Vesti

Sumnjiva firma i dalje peca lakoverne srpske preduzetnike, lažnim rešenjem traže 4.000 RSD

dinari-novac
Foto: Shutterstock

Od prošle godine brojni preduzetnici prijavljuju neobična obaveštenja koja na njihove adrese stižu iz firme Poslovna baza Srbije. Reč je o rešenjima prema kojima se od privrednika traži da uplate novac radi upisa u taj registar.

Čitateljka Luftike sa nama je podelila informaciju da je, pre nekoliko dana, jedno stiglo i na adresu njenog kozmetičkog salona.

Foto: Privatna arhiva

U rešenju se navodi da će upis podataka u Poslovnu bazu biti “unešen po izvršenju naloga za plaćanje sa jedinstvenim iznosom od 4.800,00 RSD”, kao i da se plaćanje može izvršiti u roku od 5 dana.

Na telefon naveden na rešenju niko se ne javlja, a na portalu Poslovna baza Srbije može se videti da u nju još nije upisana nijedna firma.

Kako je za 021.rs rekao advokat Uroš Nedeljković, nigde nije navedeno da je upis na dobrovoljnoj bazi, te onaj ko obaveštenje dobije stiče utisak da je dužan da uplati pomenuti iznos.

– Građani moraju da znaju da postoji samo jedan registar privrednika u Srbiji, a to je APR i da je dovoljno što je ime firme upisano u njemu. Ljudi nikada ne treba da plaćaju nešto što nisu tražili ili naručili, rekao je Nedeljković za pomenuti portal.

On je tada napomenuo da se može raspravljati da li je to krivično delo ili ne, ali da nema dileme da je u pitanju vrsta prevare.

OPREZ! Prevaranti koriste lažni Post Ekspres i kradu novac sa računa građana

Sandra Žigić

Lingvistkinja bačena u novinarsku vatru. Zaljubljenica u umetnost, mediteranske gradiće i kulinarstvo. Reči i začine biram pažljivo

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link