Ljubimci Magazin

Mačke dižu iz mrtvih, potapaju brodove, najavljuju goste, kišu i brak

Foto: Pixabay

Mačke su fascinantne životinje koje svoju mističnost duguju drevnim legendama, mitovima, brojnim predrasudama, ali i verovanjima koja su se vremenom formirala u najrazličitijim civilizacijama i kulturama.

U nekim društvima su mačke obični kućni ljubimci, lovci i nestašne maze, a kod nekih drugih naroda gotovo su stekle status božanstva.

Odavno i nadaleko je poznato da crne mačke donose nesreću ili pak sreću – u zavisnosti od dana u nedelji, mesta na kojem se nalazite, da li prelazite put sleva nadesno ili obrnuto.

Iako na ovom mestu često konstatujemo da su ove životinje zbog svojih osobina, karaktera i ponašanja nadnaravna biće, mačke na svojim nejakim plećima nose teret mračnih sujeverja i velikog broja predrasuda.

Zato izdvajamo neka od najčudnijih verovanja širom sveta u kojima glavnu ulogu imaju ove neobične životinje i još neobičnije ljubimice.

Mačke su tračare

U Holandiji se veruje da su mace „lajava“ stvorenja, tračare i alapače koje će mračnim silama i dušmanima došapnuti vaše najskrivenije i najmračnije tajne. Neverovatno, ali do danas se u ovoj zemlji zadržala navika da se u prisustvu mačaka ne vode važni ili intimni razgovori među prijateljima, poslovnim partnerima ili članovima porodice.

Mačka se umiva i najavljuje goste

U Japanu je i danas uvreženo verovanje da maca koja šapicama umiva lice ne čini to samo kako bi se doterala i očistila, već zapravo najavljuje goste. I u SAD je prisutno slično sujeverje.

Naime, ako maca čisti brkove i predeo oko usta, to je, veruju Amerikanci, siguran znak da će pripadnik sveštenstva zakucati na vrata.

Mačka kija i donosi sreću

Italijani veruju da će imati sreće ako čuju mačku da kija. Tačnije, mačkino kijanje priziva novac. U ovoj zemlji postoji i verovanje da ako mlada na dan svog venčanja čuje mačku kako kija – to je siguran znak da će brak biti dug i srećan.

Međutim, žitelj Italije veruje da će, ako čuje da maca kine triput zaredom, zasigurno dobiti prehladu.

mace
Printscreen

Crne mačke potapaju brodove

Od svih mačaka, one crne boje dlake širom sveta se povezuju s najvećim brojem predrasuda i praznoverja. Sujeverja u vezi sa crnim mačkama verovatno potiču još iz drevnog Egipta, gde se verovalo da su crne mačke povezane s boginjom Bastet i da će onima koji ih gaje obezbediti njenu naklonost.

Međutim, evropske tekovine nisu ovako blakonaklone prema crnim mačkama jer svi znamo da su u srednjem veku veštice povezivane sa ovim životinjama, te su one smatrane lošim ili đavoljim predznakom.

Za naredno sujeverje pak verovatno nikada niste čuli. U nekim zemljama sveta veruje se da ako se crna mačka popne na brod, a potom siđe s njega – taj brod će potonuti na svom sledećem putovanju.

Mačke dižu iz mrtvih

U nekim delovima Južne Evrope u narodnim predanjima postoji priča da ako mačka preskoči nečiji grob ili pređe preko njega, ta osoba će ustati iz mrtvih i postati vampir.

Postoje zapisi iz 19. veka koji govore o jednom incidentu – u Engleskoj je mačka preskočila sanduk pre ukopa i niko od prisutnih na sahrani nije hteo da se pomakne s mesta dok ta mačka nije ubijena.

pas i maca
Printscreen

Mokra mačka najavljuje kišu

U pojedinim delovima Indonezije mačke se povezuju s vremenskim prilikama, pa će tako ljudi ako žele da prizovu kišu – politi mačku vodom. Prema predanju, to mačku mnogo naljuti i ona priziva kišu da se osveti.

Ako ste devojka i volite mačke – sigurno ćete se udati

Iako je u pop kulturi odavno prisutan izraz „crazy cat lady“ („luda dama s mačkama“), koji označava žene koje se nikada nisu udale niti imaju partnera, prema nemačkoj tradiciji mačke zapravo pomažu anksioznim i nervoznim pripadnicama lepšeg pola da se udaju.

Sve što bi trebalo da učine jeste da sipaju malo hrane u svoju cipelu i daju mački da je pojede. To je navodno siguran znak da će mladoženja uskoro zakucati na vrata.

Izvor: 24sedam

Sankcije i za ruske mačke, zabranjeno im učešće na međunarodnim izložbama

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

85 Shares
Share via
Copy link