Beograd Koronavirus

Kon juče: Stanje u Beogradu se NE popravlja, Kon danas: Stanje u Beogradu se popravlja

“Ima pokazatelja da se situacija popravlja u Beogradu, u poslednja tri dana imamo oko 300 do 450 onih koji su testirani sa sumnjom na virus, pre toga smo imali u proseku oko 600, čak i više dnevno – rekao je jutros epidemiolog Predrag Kon za N1, a preneo Blic.

On se osvrnuo i na sinoćna dešavanja i proteste koji su održani zbog najava novih epidemioloških mera i policijskog časa.

– Želim zdravlje svim građanima i stanovnicima Srbije, izražavam osećaj duboke tuge zbog svega što se desilo sinoć, sa velikim razumevanjem očaja ljudi – naglasio je dr Kon.

Kon je pojasnio i da se epidemiološka slika nije promenila od sinoć, te se osvrnuo i na nove moguće mere.

– Mere u smislu neophodnosti maksimalnog sprečavanja kontakata su između ostalog i te koje je najavio predsednik Vučić. Glavni indikator kada bi se te mere sprovodile je popunjenost zdravstvenih ustanova u Beogradu. U jednom trenutku je bilo i 300 hospitalizovanih na dan, a ako se ta brzina popunjavanja smanji nećemo upasti u tu situaciju, ne smemo da dozvolimo da nemamo mesta. Sada imamo proširenja kapaciteta na Banjici i u “Areni” – objasnio je on.

Govoreći o novim kovid bolnicama koje su u planu da se grade, dr Kon je rekao da je to normalno razmišljanje.

– Sve se to radi preventivno, mora da se shvati da je virus još uvek tu. Mi ćemo ga potisnuti opet za par nedelja i biti u prihvatljivoj situaciji. Proći će opet oko mesec dana dok ne počne porast. Opet zavisi od kolektivnog imuniteta, ako krene još jedan talas može da bude teži od ovoga. Sad imamo probleme sa kapacitetom i normalno je razmišljanje o tome da su potrebni kapaciteti za jos težu situaciju – istakao je dr Kon i dodao „mora da se komunicira sa javnošću, da se saopšti sve ono o čemu promišljamo i da kad se desi tako nešto nemamo ovakav očaj koji je ispoljen juče i koji mogu da razumem. Zaista sam tužan zbog toga“.

Kada je reč o policijskom času koji je predsednik Aleksandar Vučić najavio za predstojeći vikend dr Kon je rekao da se procenjivanje radi svakodnevno.

– Krizni štab ima 40 ljudi, a razgovor između mene i predsednika nije odluka Kriznog štaba bez obzira što veliko poverenje ulaže u mene. To su samo prva promišljanja, to što je sa tim izašao u javnost je njegova odluka, mozda sam mu i zahvalan na tome, ali reakcija nije izostala. Nikom nije na kraj pameti da nekog maltretira nego nam je jedini cilj da stalno imamo spreman zdravstveni sistem. Trenutno je to jedini cilj uz spasavanje života. Moramo iz dana u dan da pratimo situaciju, nema drugog načina – rekao je dr Kon.

On je napomenuo da je glavni cilj sprečavanje kontakata kako se virus ne bi dalje širio.

– Kada sam razgovarao sa predsednikom o novim merama govorili smo samo o Beogradu. Naglašavam da se situacija menja. Mi moramo da sprečimo kontakte i to je glavni cilj. Najefikasnije se sprečava najtežim merama – zaključio je dr Kon.

Od svinjskog gripa do virusa korona: Zašto ne verujemo doktoru Konu?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
1.2K Shares
1.2K Shares
Share via
Copy link