Izbori 2020

5 najbanalnijih obećanja i izjava u predizbornoj kampanji

Pred svake izbore političari nas obasipaju obećanjima i optimističnim prognozama, ali čini se da će izbori 2020. nadmašiti sve dosadašnje.

U moru poprilično ničega i predsednikovih obećanja o rekordnom rastu bidipija i džidipija, isplivala su i neke prilično bizarne izjave političkih autsajdera, koji između ostalog, zagovaraju razmenu teritorija, ali ne između Beograda i Prištine, priklanjanje „suverenističkom“ bloku država, puštanje ubica i zastupanje Srba po zatvorima…

Do parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora u Srbiji ostao je još 21 dan, a opšti je utisak da su dosadašnje kampanje izbornih učesnika bezidejne, prazne i siromašne.

Ipak, pojedine stranke i pokreti potrudili su se da svojim bizarnim i opasnim predlozima i izjavama skrenu pažnju na sebe, piše portal Nova.

Đurđev: Srbija do mora

Tako je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, nedavno izjavio da Srbija i Crna Gora treba da postignu međudržavni sporazum o ustupanju svoje teritorije na 99 godina. On je naveo da je cilj da Srbija dobije izlaz na more, a Crna Gora deo obradivog poljoprivrednog zemljišta u Banatu.

“Srpska liga predlaže da se postigne takav sporazum koji bi uključivao da Crna Gora ustupi grad Herceg Novi i njegove luke, Zeleniku i Bijelu, a Srbija svoje oranice u delu Banata koji se graniči sa Rumunijom”, naveo je Đurđev, ističući da bi obe strane bile na dobitku – “srpska bi dobila direktnu mogućnost izlaska na more i unapređenje pomorske trgovine, a crnogorska plodnu zemlju i odlične uslove za razvoj poljoprivredne proizvodnje uz granicu sa Evropskom unijom tj. Rumunijom”.

Radulović: Ne sa Nemačkom i Kinom, nego sa SAD i Rusijom

Pokret Dosta je bilo i dalje prikuplja potpise za izbore, a kako su navodili pojedini funkcioneri, njihova lista trebalo bi da se zove “Suverenisti”. U moru desničarskih stranaka koje se zalažu za udaljavanje Srbije od EU i Zapada i priključenja Rusiji, DJB u spoljnoj politici zastupa od svega po malo.

“Srbija je trenutno na pogrešnoj strani – strani globalizma, uz Nemačku i Kinu. Treba da dođe na stranu suverenizma, tamo su i Rusija i Velika Britanija i Amerika. Sve više evropskih naroda će se priključiti toj strani”, izjavio je nedavno lider DJB-a Saša Radulović.

Stamatović: Povratak Vojske na KiM, Kosovo Rusiji

U javnosti se do sada nije pojavilo nijedno prihvatljivo rešenje kosovskog problema, a lider Zdrave Srbije Milan Stamatović zalaže se za povratak srpske vojske na Kosovo.

“Pozivamo se na Rezoluciju 1244, koja kaže da možemo da vratimo 1.000 vojnika i policajaca. Ne znam zašto to država ne može da uradi”, rekao je Stamatović.

Iako to ne predviđa Rezolucija 1244, predsednik Zdrave Srbije je na leto prošle godine izjavio da bi Srbija trebalo da ustupi Kosovo Rusiji i za taj predlog našao uporište u međunarodnom pravu.

“Međunarodno prаvo dozvoljаvа dа se deo jedne suverene teritorije ustupi drugoj suverenoj držаvi sve dok to nije izvršene nаsilno, odnosno bez pristаnkа predstаvnikа teritorije kojа se ustupа. To su još 2017, povodom zаinteresovаnosti Trаmpа dа od Dаnske kupi Grenlаnd, potvrdili i аmerički stručnjаci, profesori prаvа sа Univerzitetа Djuk u SAD Džozef Bločer i Miti Gulаti”, prisetio se Stamatović.

POKS: Nacionalne penzije majkama sa četvoro i više dece

Pokret obnove Kraljevine Srbije već nas je jednom šokirao u ovoj kampanji, u koju je krenuo ni više ni manje nego sa trudničkim stomakom u gro planu. POKS je svojim glasačima poručio da se Srbija 21. juna porađa.

Ipak, kampanju su nastavili u pravcu rasta nataliteta, pa je potpredsednik POKS-a Dragan Ninković obećao majkama sa četvoro i više dece u “Kraljevini Srbije” da će dobiti nacionalnu penziju “ako žele”. I ne samo to.

“Država će obezbediti beskamatne kredite od 30 hiljada evra za mlade bračne parove sa otpisom trećine duga za svako rođeno dete. Natalitet je naš prioritet”, poručio je Ninković.

Vasiljković: Oslobađanje ubica, zastupanje Srba po zatvorima

Dragan Vasiljković, javnosti poznat kao kapetan Dragan, koji je do nedavno bio u zatvoru zbog ratnih zločina, najavio je da će učestvovati na izborima, a već na početku kampanje obećao je da će se zalagati da se ubice premijera Zorana Đinđića puste na uslovnu slobodu. On je rekao da će to zahtevati jer su Legija i Zvezdan “velike srpske patriote i heroji koji su branili Srbiju”.

“Ja sam obećao Srbima koje sam ostavio po zatvorima, koji su osuđeni na dugogodišnje robije grehom rođenja, protiv kojih ne postoji ni jedan jedini proverljivi dokaz, da ću biti njihov glas. Nažalost, oni misle da su Srbi zaboravili na njih. Srbija nije zaboravila na njih, već jednostavno nikada nije čula za njih”, rekao je Vasiljković.

Kako se zovu oni koji prekrše zakon? E pa 87 takvih se nalazi na izbornim listama za Parlament

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

301 Shares
301 Shares
Share via
Copy link