Magazin Novi Sad

Sivilo ploča na Pozorišnom trgu, prva faza “renesansnog” preuređenja Novog Sada

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs/N1

Novosađani mesecima posmatraju radove na Pozorišnom trgu u centru Novom Sada. Njegovo uređenje je prva faza rekonstrukcije gradskog jezgra za koju je gradska vlast izdvojila 378 miliona dinara, istakao je potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković.

Umesto dosadašnjih mermernih ploča, sada se ugrađuju granitne ploče. Borislav Novaković rekao je da će kontroverzni biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović preko svoje firme za uređenje centra Novog Sada zaraditi više od 10 miliona evra.

Gradonačelnik Milorad Vučević ubrzo je odgovorio i rekao da je ponosan kako se razvija Novi Sad, a da Novaković ne može da shvati da postoje ljudi koji žive za svoj grad i državu. On je poručio Novosađanima da ne brinu i da će Novi Sad nastaviti da se razvija. Za Novakovića je rekao da je veliki kriminalac, teška lažovčina i velika kukavica.

Koliko para kome?

Na konferenciji za novinare Novaković je ukazao da faze 2, 3 i 4 podrazumevaju popločavanje Njegoševe ulice, Ulice Modene, Trga Slobode i Ulice kralja Aleksandra što sve ukupno čini 6,8 hektara. Kada se sračuna koliko će ploča biti iskorićeno dobija se cifra od preko 10 miliona evra koji će se sliti u džep kriminalca Zvonka Veselinovića.

– U firmi Granit Peščar koja vrši popločavanje Pozorišnog trga je svojevremeno firma Inkop kupila deonice. A, imovinska struktura Inkop-a je takva da je 40 odsto u vlasnštvu Zvonka Veselinovića, 40 odsto u vlasništvu Milana Radoičića, a 20 odsto pripada Žarku Veselinoviću, rođenom bratu Zvonka Veselinovića koji je i predsednik Nadzornog odbora firme Granit Peščar – kazao je Novaković na konferenciji za novinare.

Štetnost rada gradske vlasti?

Potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković ocenio je da je popločavanje Novog Sada katastrofalno:

– Ne mogu da upotrebim izraz, jer ne postoji u srpskom jeziku, da bih vam opisao kolika je štetnost onoga što u ovom trenutku radi gradska vlast. Novi Sad ima reprezentativnu arhitekturu. Centar Novog Sada je jedan od najlepših u ovom delu Evrope. Moje ogročenje i bes nije sadržano samo u činjenici da je to firma kontroverznog biznismena Zvonka Veselinovića i da bi te ploče poslednje morale ili smele da ugledaju svetlost dana u centru Novog Sada.

Foto: 021.rs

Sivilo kojim će biti okružen centar, ne samo da neće dati na sjaju ovoj arhitekturi, ne samo da neće pojačati estetski utisak i uticaj o lepoti Novog Sada, nego će ga umanjiti.

– Da firma Granit Peščar nije u stvarnom vlasništvu Veselinovića te granitne ploče nikada ne bi bile ugrađene na tom mestu. jer svojim kvalitetom, tehničkim i estetskim karakteristikama ne odgovaraju onome što je potrebno Novom Sadu – stava je Novaković.

Vrlo loš kvalitet?

On je istakao da su ploče koje se koriste za popločavanje niskog kvaliteta.

– To su ploče koje niko ne koristi. U mnogo većoj meri upijaju vodu, brže se troše, habaju i propadaju. U samoj Srbiji se proizvode ploče boljeg kvaliteta, ali firma Granit Peščar je angažovana samo zato što je firma kriminalca Veselinovića – rekao je Novaković i dodao da će znatno biti narušen i vizuelni izgled centra grada.

– Novi Sad će dobiti siv i ružan centar, a Zvonko Veselinović će dobiti 10 miliona evra. To je poražavajuće. Ovo je dokaz da najkrupnije i najvažnije poslove u gradu dobijaju isključivo kriminalci – zaključio je Novaković.

Gradonačelnik Vučević: Novaković veliki kriminalac

Ubrzo nakon konferencije za medije građanima se preko svog fejsbuk profila obratio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Ispod drveća, skrštenih ruku, smirenim tonom, gradonačelnik je istakao da od Novakovića svakodnevno dolazi “gomila neistina i fabrikovanje gomile laži”:

– Danas je Borislav Novaković, zvani Bora Solunac, profesor marksizma, pokazao da je stručnjak pored urbanizma, pored ekologije, pored vodoprivrede i obaloutvrde, i za granitne ploče. Danas smo imali jedan pokušaj da neko ko je učio o Marksu i njegovom poimanju kapitala, privrede, pa i života, čuje da li je neka granitna ploča dobra ili nije. Nismo čuli ni jedan argument zašto se taj granit koji se ugrađuje na trgu u Novom Sadu ne valja ili nema ni jednog dokaza da ne valja, jer smo naručili najbolji mermer, izvinjavam se, granit najboljeg kvaliteta – rekao je Vučević.

Rekao je da Novaković nije izneo nijedan dokaz šta je nezakonito u celoj priči i pogrdio ga rečima:

– Borislav Novaković je veliki kriminalac i teška lažovčina, čovek koji je slagao gotovo sve. Velika kukavica, čovek koji se boji istine, koji se boji pravde, koji se boji građana, koji se boji Novosađana. Iz njegovog straha nastaje njegova agresija, iz njegove agresije nastaju gomile laži – u stilu psihoterapeuta objasnio je Vučević.

Gradonačelnik je poručio da je nemoralno da o razvoju grada priča neko ko je bio na čelu istog kada su sve fabrike pozatvarane i prodate za tepsiju ribe, a posle toga zaključane. Naglasio je da je u najmanju ruku nemoralno da o razvoju grada priča čovek koji je po njegovim rečima, ukrao 460 miliona dinara za Bulevar Evrope koji posle niko od nas nije video. Takođe, da su, kako kažu, morali da nađu novi novac da bi isti taj bulevar završili.

– Neka se svako od nas zapita da li veruje takvom čoveku ili veruje svojim očima, a sve će se videti i već se vidi kakav je centar grada. Borislav Novaković polazi od sebe da u svemu ima pljačke i ličnog interesa, da su svuda neke kombinacije i mahinacije – naveo je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Gradonačelniče, ako je Novaković kriminalac, i Vi to znate, zašto nije procesuiran, i u zatvoru? Drugo, ako je dotični sve što ste rekli, zašto se bavite takvima, ima valjda prečih stvari?  Dragi narode, po ovome ispade da su svuda oko nas samo teški kriminalci, lažovi. Kao i da talog sa dna navlači baldahine nad „našim nebeskim svodom“ i diriguje našim  životima. Čast izuzecima, ako ih ima. Vi svakako, najbolje procenjujete.

Novi poslovni uspesi starih ortaka Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

532 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
532 Shares
Copy link