Magazin Poznati

Na teži način naučili su da se bore za sebe, 9 javnih ličnosti bile su žrtve vršnjačkog nasilja

pevači
Foto: Nova.rs

Od zadirkivanja do ozbiljnog psihičkog i fizičkog maltretiranja, mnoge holivudske, ali i domaće zvezde u detinjstvu su prebrodile jedno od najtežih iskustva – vršnjačko nasilje.

Danas su uspešni u svom poslu, većina njih i na privatnom planu, a kao deca su često bili meta vršnjaka i na teži način morali da nauče da se bore za sebe, piše Nova.rs.

1. Rijana

Popularna pevačica sa Barbadosa, neprestano je trpela uvrede svojih vršnjaka, a razlog je bio to što nije „dovoljno crna“. U jednom intervjuu Rijana je istakla da nikad nije shvatala zašto je njeni drugari iz škole nazivaju belkinjom.

– Svuda, gde god da sam krenula, viđala sam ljude različite boje kože, nisam se osećala drugačijom od njih i nisam shvatala šta kod mene toliko ne valja, ispričala je pevačica koja je danas najbogatiji ženski izvođač na celom svetu, dok se njeno bogatstvo procenjuje na 1,7 milijardi dolara.

2. Džastin Timberlejk

Nekadašnja Dizni zvezda, a danas uspešni pevač, tekstopisac i glumac, takođe je bio žrtva vršnjačkog nasilja. O svojim iskustvima Džastin je otvoreno pričao u emisiji Elen Dedženeris.

– Vršnjaci, ponajviše drugari, stalno su mi se rugali zato što me je muzika zanimala više nego fudbal i devojke, kod kojih sam i u mlađim godinama bio omiljen. Ali, na kraju, shvatio sam da ono što te čini ranjivim kad si dete, kasnije te učini seksi odraslom osobom, a ja to danas i jesam, ispričao je Timberlejk.

3. Lejdi Gaga

Pevačica je osvojila publiku širom sveta svojim neverovatnim glasom, a zatim i glumačkim sposobnostima. Međutim, kao mlada je prošla kroz pravi pakao.

– Ne volim da se vraćam u prošlost, jer smatram da je to gubljenje vremena. Proživela sam užasne dane kao tinejdžerka, jer sam se preko noći susrela s najstrašnijim oblikom psihičkog zlostavljanja koje su mi priredila deca u srednjoj školi. Oduvek sam bila drugačija i nisam se uklapala u okvire. Imala sam samo nekoliko prijatelja i obožavala muziku. Sigurna sam da su mnogi mladi ljudi prolazili kroz sličan pakao, ali su o tome ćutali, jer ih je bilo sramota. Zbog svoje različitosti, sa samo 15 godina pala sam u duboku depresiju, ispričala je Lejdi Gaga u intervjuu s Oprom Vinfri.

– Pljuvali su me i govorili sa smrdim, da sam nakaza, greška prirode… Zatvarala sam se u kuću i neprestano svirala po sedam sati kako ih iz sebe izbacila svu negativnu energiju kao i mržnju koju sam osećala prema drugima. Ružno je kada nekoga mrzite, a ja sam mrzela ceo svet. Danas mi je žao zbog toga, rekla je pevačica tada.

4. Demi Lovato

Nekada glavna „Dizni devojka“ a danas planetarno popularna pevačica imala je veoma teško detinjstvo. Kako je više puta sama priznala, u srednjoj školi je bila meta zlih devojčica kojima je služila kao, kako kaže, džak za udaranje.

– Ne kažem da sam bila anđeo, nisam, i ja sam se čačkala, ali niko ne zaslužuje da bude zlostavljan svakog dana. Sećam se da sam na kraju morala da napustim državnu školu i upišem se u privatnu, jer nisam mogla da svakoga dana idem plačući u školu, izjavila je Demi Lovato svojevremeno za američke medije.

5. Aleksandra Prijović

Trenutno je jedna od najpopularnijih pevačica u regionu, ali detinjstvo Aleksandre Prijović nije bilo nimalo lako. Kako je sama priznala, deca u školi su je često maltretirala i nazivala je „pevaljkom“.

– Ovo nikome do sada nisam rekla, ali ja sam bila žrtva dece u školi. Nisu me tukli, ali jesu psihički maltretirali, ispričala je ona svojevremeno za medije.

– Ponižavali su me, nazivali jadnicom i pevaljkom. Govorili su: „Nije ništa bolja od majke pevaljke“. Sprdali su se na moj račun kako su stigli. U školi su, posle svakog mog nastupa, donosili snimke i puštali ih. Smejali su se na sav glas, sve sam čula i videla. Verujte da mi se, u tim trenucima, srce cepalo, priznala je ona.

6. Milan Stanković

Pevač je svojevremeno ispričao da je kao dete bio žrtva vršnjačkog nasilja i da su ga deca u školi maltretirala, cepala mu ranac i izbacivala ga iz društva.

– Pamtim šesti i sedmi razred osnovne škole, povlačenje u sebe, u svoju sobu, sopstveni svet glume i scene, gde sam mogao da budem ono što želim. Nijedno dete ovoga sveta ne zaslužuje iživljavanje svojih ispisnika. Danas, iz takvih lekcija razvijam svest, samilost i ono Hristovo: „Oprosti im Bože, ne znaju šta čine“, objasnio je pevač.

7. Katarina Radivojević

Glumica je svojevremeno ispričala da je kao dete morala da suoči sa nasilnicima iz škole koji su, kako je rekla, bili ljubomorni, jer je od malena bila na televiziji. Jedna devojčica iz razreda je, prema njenim rečima, ubedila drugu devojčicu da je udari, zbog čega je Katarina morala da se brani.

Sadašnjim tinejdžerima predlaže drugu taktiku, koju je upotreblila kada joj je jedan dečak skinuo bermude pred čitavim odeljenjem.

– Nisam ga prijavila nastavnici, nego sam odmah otišla kod direktora i insistirala da mu se smanji ocenu iz vladanja. Uspela sam u tome i nakon toga više nisam imala problema, prepričala je glumica za medije.

Danas savetuje svima da prijave nasilje i da o njemu razgovaraju s roditeljima i ljudima kojima veruju, jer je to način da se ono prekine.

8. Jasna Milenković Jami

Pevačica je otvoreno pričala o traumama koje je doživljavala u osnovnoj školi.

– Imala sam probleme u osnovnoj školi, jer je cela ustanova bila okićena mojim slikama, pošto sam u mladosti bila četvorostruka prvakinja države i izvanredna gimnastičarka. Deca su jako surova, a kada su takvi onda su pravi sadisti. To je ljubomora, ne mogu da podnesu da je neko u njihovoj glavi iznad njih. Trpela sam i fizičko i psihičko nasilje u školi. Doduše, nisu deca kriva, iza svakog lošeg deteta stoji roditelj, ispričala je Jami.

9. Nataša Bekvalac

Novosadska pevačica progovorila je o vršnjačkom naselju koje je trpela tokom školovanja. Kako je ispričala jednom prilikom, trpela je maltretiranje jedne grupe, a bilo ju je sramota da se požali roditeljima, jer je smatrala da će ispasti kukavica ako se sama ne izbori s tim.

– U osnovnoj školi sam trpela zlostavljanje. Postojala je neka grupa, kao što i u svakoj školi postoje grupe. Oni su mene nekoliko puta maltretirali, udarali, ćuškali, nije bilo ništa prestrašno, ali je bilo poprilično ponižavajuće. Stidela sam se da ispričam roditeljima jer sam htela sama da izađem na kraj s tim. Delom zbog toga, a delom jer sam znala da ću da ispadnem neka kukavica u društvu, priznala je Bekvalčeva.

Izvor: Nova.rs

Vršnjaci su je nazivali ‘smećem’, a onda je promenila lični opis: Ceo život štedim za ovo i još nisam gotova (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link