Magazin Zdravlje

Muškarci sve češće odlaze pod nož zbog kompleksa: „9 cm rešava problem sa samopouzdanjem“ (FOTO, VIDEO)

Hirurg operacija nogu
Foto: Screenshot / TikTok / heightleghtening

Živimo u svetu u kom je fizički izgled postao izuzetno bitan, pa se mnogi odlučuju za odlazak pod nož kako bi promenili neke „nesavršenosti“ na svom telu, iako pravi medicinski razlog za hiruršku intervenciju ne postoji.

Trend odlaska kod plastičnih hirurga posebno je postao aktuelan sa rastom popularnosti društvenih mreža, gde razni influenseri promovišu i namneću „savršen“ izgled, neretko koristeći filtere, koji menjaju njihovu fizionomiju do neprepoznatljivosti.

Međutim jedna operacija postaje sve traženija – a ukoliko ste pomislili da se radi o povećanju obima grudi ili upumpavanje silikona u usne, varate se.

Radi se o povećanju visine, a glavni pacijenti su muškarci, koji zbog niskog rasta imaju problem sa samopouzdanjem.

Kosti se lome, oporavak je dug, a operacija pareno košta

U više od desetak zemalja u svetu, oni koji imaju zdravstevni problem ili manjak samopouzdanja zbog niskog rasta odlaze na veoma bolnu operaciju produžetka nogu, u pokušaju da veštački porastu nekoliko centimetara.

Operacija  je vrlo skupa i može da košta više od 100.000 evra, a izvodi se i u Srbiji.

Svi oni koji sanjaju da budu viši za 5 do 10 centimetara moraju da prođu preglede, a najčešći pacijenti su uglavnom muškarci.

Visina jeste osetljiva tema za mnoge ljude, a poznato je da nizak rast umnogome narušava samopouzdanje jednog muškarca.

Operacija produženja nogu 2
Foto: Screenshot / TikTok / heightleghtening

Proces povećanja visine nije nimalo lak – kosti se doslovno lome, a potom sledi duga fizikalna terapija, piše Mondo.

Zahvat je nekad bio vezan za ljude sa genetskim anomalijama

O ovoj proceduri, koja je poznata i kao produženje ekstremiteta, govorio je dr Šahab Mahbubijen, koji je veliku popularnost stekao na društvenim mrežama.

Korisnicima često otkriva najzanimljivije stvari iz posla, najčešće zablude ljudi, ali i kako se izvode određene procedure.

S obzirom na to da operacija povećanja visine postaje sve popularnija, doktor je odlučio da objasni šta se zaista dešava tokom operacije.

Na snimku se jasno vidi kako hirurg drži dugačak „ekser“ i naglašava da će biti ugrađen u butnu kost njegovog pacijenta, a sve kako bi bio devet centimetara viši.

Operacija produženja nogu 1
Foto: Screenshot / TikTok / heightleghtening

Ova operacija je prvi put izvedena u SAD-u 1950-ih, ali tehnologija koja se danas koristi je mnogo naprednija.

– Operacija povećanja visine je nešto što je nekada bilo rezervisano za one koji su imali genetske anomalije koje su uzrokovale abnormalno nizak rast kao što je patuljastost ili one koji imaju teške deformitete.

Međutim, sve više i više hirurga počelo je da je nudi kao alternativnu proceduru za one koji jednostavno nisu zadovoljni svojom visinom – rekao je doktor.

Pre operacije obavezna fizička i psihička priprema

Uzimajući u obzir komentare, neki korisnici izrazili su zahvalnost što su prirodno visoki, dok su drugi upozorili korisnike na operaciju.

„Molim vas, ne radite to sebi, momci“, „Dobro razmislite pre nego što ovo uradite. Obavezno popričajte sa psihijatrom i ostalim stručnjacima“, „Razmislite da li će produžene noge odgovarati vašim proporcijama kad budete stari“, „Ovo je stvarno moguće?“, glasili su komentari.

@heightlengthening He’s 5’2” and he will be 5’5” #tiktok #height #taller #tall #fyp #learnontiktok #heightproblems #heightdifference #heightcheck #short #shortpeople #doctor #surgeon #surgery #orthopedics #operation #operatingroom #viral #viralvideo ♬ Sunny Day – Ted Fresco

Pacijenti moraju psihički i fizički da se pripreme za zahvat i rade na ojačavanju mišića nogu. Oni koji to ne učine, a žele da se operišu iz estetskih razloga, bivaju odbijeni.

One koji prođu sve prepreke, čeka operacija koja traje između četiri i šest sati.

Gotovo svi pacijenti su u 20-tim ili 30-tim godinama. Trećina su žene, od kojih veliki broj želi da napreduje u karijeri modela.

Izvor: Mondo

Koliko koštaju najtraženije plastične operacije u Srbiji, bez 3.000 evra ne krećite ni na konsultacije

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

27 Shares
Share via
Copy link