Magazin Srbija

Potpećko jezero našlo se na BBC listi za pamćenje i naša sramota je obišla svet

potpećko jezero
Foto: N1

Na BBC listi prizora za pamćenje iz 2021. našao se jedan sramotan iz Srbije – poražavajuća fotografija Potpećkog jezera prepunog otpada.

„Fotografija grotesknog glečera smeća koje je zakrčilo reku Lim u blizini grada Priboja na Zapadnom Balkanu je sumorna i oduzima dah. Relaksirane mere upravljanja otpadom, eskalacija divljih deponija i poplave u regionu, koje su pomogle da se smeće nakupi na jedno mesto, glavni su krivci za to“, piše BBC.

Glavni uzrok stravičnog zagađenja je otpad s prijepoljskog smetlišta koje se nalazi tik uz Lim i direktno odlazi u jezero.

Prodor smeća koje Lim prilikom većeg vodostaja kupi sa deponija uz svoje obale u gorenjem toku ubuduće će srpečavati tri plutajuće brane – lančanice.

Prva je postavljena u mestu Jagodnjak kod Prijepolja, druga nadomak železničke stanice Bistrica na teritoriji Nove Varoši, a treća dva i po kilometra uzvodno od brane HE „Potpeć“ na području Priboja.

Probitnim planom bilo je predviđeno da se prijepoljska lanačnica nalazi u Velikoj Župi, ali je na zahtev meštana ovog naselja premeštena dva kilometra uzvodno.

Za postavljanje svoje lančanice Priboj je od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobio 35, Nova Varoš 19 a Prijepolje 15 miliona dinara, s tim što je svaka od lokalnih samouprava izdvojila još 20 odsto od ustupljene sume.

Tokom velike akcije čišćenja Potpećkog jezera, odavde izvučeno i na deponiju otpremljeno oko 12.000 kubika otpada.

Jadna je država u kojoj građani telima brane pretvaranje šume u deponiju

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

554 Shares
554 Shares
Share via
Copy link