Magazin

Poštarke iz Bačke su prave heroine, o njima kruže legende, a komšije ih obožavaju

postarke
Foto: M. Kodžo

Žene u poštarskim uniformama u Vojvodini mogu se videti češće nego u drugim krajevima Srbije, a o poštarkama iz Južne Bačke se pričaju legende.

Milanka Tišanović iz Čerevića, Milinka Perović iz Kisača, Kosa Martinovska iz Bukovca i Julijana Mago iz Mileševa, nađu se starijima tako što im kupe lek, plate račune, ili ih samo saslušaju, pa o njima sugrađani i korisnici imaju samo reči hvale, pišu Večernje Novosti.

Uvek je nasmejana, pouzdana i tačna. Julijana Mago je heroj u Miloševu i, kada je vide svima ulepša dan.

Julijana je čuvena po podvizima, jer ona zimi obuje čizme, stavi rukavice i sedne na svoj traktor, pa krči snegom zavejane puteve u Mileševu da bi stigla do usamljenih salaša. Ona to radi da bi im na vreme da dostavila pošiljke.

Julijana je već 14 godina upravnica pošte 21227 Mileševo, a ujedno je i šalterska radnica i poštarka. Svi kažu da je uredna i precizna i da na nju mogu da računaju već dve decenije.

Zimi na traktoru, a od proleća na mopedu u malom mestu i na okolnim salašima raznosi poštu. Poznata je po tome što nikada ne kasni.

Kada čuju zvuk mopeda, po Julijani navijaju sat.

– Ima dobrih strana u tome što sam sama u pošti, jer znam da sve zavisi isključivo od mene – kaže Julijana.

U Vojvodini nije retko videti poštarku. Samo je u Pošti Novi Sad osam žena angažovanih na poslovima dostave, a od 15 pošta na ovom području sa posebnim režimom, koji se može okarakterisati kao „tri u jedan”, šest koleginica istovremeno obavlja poslove upravnice pošte, šalterskih radnica i poslova na dostavi.

Noseći tešku torbu ove dame jezde rejonima na biciklima i mopedima i srdačno mašu meštanima. Svi ih vole, svi im otpozdravljaju i svi im se raduju.

Poštarke iz južne Bačke, vazda predusretljive − Milanka Tišanović iz Čerevića, Milinka Perović iz Kisača, Kosa Martinovska iz Bukovca i Julijana Mago iz Mileševa, nađu se starijima tako što im kupe lek, plate račune, ili ih samo saslušaju, pa o njima sugrađani i korisnici imaju samo reči hvale.

I Milanka Tišanović, poštarka iz Čerevića, snalažljiva je i iskusna. Ona na mopedu, na brdovitom terenu Čerevića, Brazilije i vikend naselja na obroncima Fruške gore, dnevno prelazi oko 20 kilometara i raznosi poštu u 1.000 domaćinstava.

Milanku ni led ne može da zaustavi, a jedna zimska vožnja nizbrdicom završila se skokom ugomilu snega.

Milanku od milošte svi zovu Seka. Od 35 godina staža 15 godina radi u čerevićkoj pošti. Energična je i vredna u pošti, ali i u kući, u bašti i na njivi.

Svojevremeno je služila je i vojni rok, a danas je majka troje dece i baka. Aktivna je i u civilnim udruženjima i organizacijama, a svi prepričavaju slučaj kada je jednoj baki, koju je zatekla u nesvesti posle šloga, spasila život.

Popularnu poštarku deca crtaju u lokalnom vrtiću, jer već od malih nogu znaju ko je poštarka Seka, a o njoj je napisana i pesma. Priznanje za najboljeg poštara dobila je još 2007. godine.

Milinka Perović iz Kisača posao obavlja na dva jezika, srpskom i slovačkom. Iako često pokriva dva rejona na biciklu nikad ne kasni sa dostavom.

Poštarsku uniformu nosi već 38 godina i dobitnica je priznanja za najboljeg poštara prošle godine.

Poznata je po pouzdanosti i dostupnosti korisnicima, a pošto stanuje pored pošte, njene radne obaveze nikada ne završavaju. Aktivistkinja je civilnog društva u borbi za rodnu ravnopravnost, zbog čega je dodatno cenjena.

U Bukovcu svi znaju Kosu Martinovski, jer dnevno na mopedu pređe 22 kilometara da bi posetila oko 1.100 domaćinstava na obroncima Fruške gore.

Zimi se po snegu i poledici probija pešice. I ona je nosilac priznanja za najboljeg poštara, a uzor je mnogim mlađim kolegama. Kolege kažu da je blage naravi, izdržljivija i upornija od mnogih mlađih muškaraca, ali i da je snalažljivoa na teškom terenu.

Ljubica je posao arhitekte zamenila starim zanatom i u Brusu pravi ćilime i ćebad od domaće vune

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


31 Shares
Share via
Copy link