Magazin

Oproštaj ratnika od vojvode Stepe Stepanovića od koga će vam duša zaplakati

sahrana stepe
Foto: Aleksandar Simić 1929. / kultura.rs

Vojvoda Stepa Stepanović jedna je od najznačajnih ličnosti našeg naroda i vojskovođa koji je predvodio veliku pobedu savezničkih trupa u Prvom svetskom ratu. Iako je rođen u selu Kumodraž kraj Beograda, svoje poslednje dane dočekao je kao penzioner u Čačku koji je odabrao za svoj dom.

Umrlica koja je objavljena povodom njegove smrti govori o dubokom poštovanju koje su prema njemu gajili njegovi ratni drugovi, ali i čitav srpski narod.

Zbog zasluga za Cersku bitku i prvu veliku pobedu nad Austrougarskom carevinom, postao je tek drugi čovek koji je u Srbiji dobio čin vojvode. Zaslužan je i za brz proboj solunskog fronta i izbacivanje Bugarske iz rata.

Kao i svi veliki ljudi, bio je vrlo skroman i nije mnogo mario ni za pohvale ni za odlikovanja. U mirnodopskom periodu više je voleo svoj dom u Čačku nego dvorske balove i prijeme. Zato i ne čudi koliko je voljen i poštovan bio u narodu.

Kada je preminuo 27. aprila 1929. godine bila je to vest koja je duboko pogodila hiljade ljudi o čemu svedoči i ova umrlica.

Umrlica+za+Stepu+Stepanovica
Foto: Istorijski zabavnik

Veliki vojnik, pobednik sa Jedrena, Cera i Dobrog Polja, počasni član Udruženja rezervnih oficija i ratnika VOJVODA STEPA STEPANOVIĆ preminuo je i biće sahranjen u Čačku.

Ratnici njegove nepobedive armije, bolno potreseni ovim velikim gubitkom za naciju i vojsku, duboko se klanjaju seni VELIKOG VOJVODE.

Njegove zasluge za Otadžbinu i Naciju, njegova ljubav i staranje za vojnike – kao kult njegove ličnosti, biće najdraža uspomena u sećanju svih ratnika i rezervnih oficira.

SLAVA VOJVODI STEPI STEPANOVIĆU! SLAVA MU!

U Beogradu,
28. aprila 1929. godine

Središna uprava Udruženja rezervnih oficira i ratnika

Sahrana na kojoj je prisustvovao i kralj Aleksandar I Karađorđević održana je 30. aprila 1929. u Čačku u kom je vojvoda provodio svoje penzionerske dane. To je ujedno najveći javni skup u Čač­ku tog vremena, piše istorijskizabavnik.rs.

Srbija pamti junake: 102 godine od proboja Solunskog fronta

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link