Magazin

Ko je Misala Pramenković, prva poslanica u Skupštini Srbije pod hidžabom?

Skuština Srbije dobila je prvi put poslanicu pod hidžabom. Reč je o dr Misali Pramenković, koja je u parlament ušla na listi Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Prof. dr Misala Pramenković je rođena 1980. godine, a radi kao profesor islamskih nauka u Medresi „Gazi Isa-beg“.

Potpredsednica je Stranke pravde i pomirenja i kao treća na listi te partije danas je poslala poslanik u Skupštini Srbije. Od maja 2016. bila je odbornica u skupštini grada Novog Pazara.

„Posebno ću se zalagati za prava žena, dece, status porodice“

U prvoj izjavi od ulaska u Skupštinu rekla je da od svog mandata očekuje da će svojim delovanjem i zalaganjem opravdati poverenje koje joj je ukazano, prenosi Blic.

– Nastavićemo ono što su naši poslanici u prethodnom mandatu započeli, mi smo stranka kontinuiteta, ali ću se posebno zalagati za prava žena, dece, status porodice – rekla je za B92.net.

Pramenkovićeva je dodala i da je svakako i ranije trebalo da u Skupštini Srbije bude poslanica Bošnjakinja.

– Ali je značajno i to što ja nisam jedina – zaključila je ona.

I u ranijim izjavama naglašavala je zaštitu i afirmaciju porodice, žene i deteta kao svoj fokus u bavljenju politikom.

– Porodica je osnovna, temeljna ćelija društva od čijeg kvaliteta zavisi kvalitet i budućnost same zajednice. Žena je stub porodice i, u svetoj ulozi majke, ali i u drugim porodično-društvenim ulogama faktor je od čijeg moralnog i mentalnog kvaliteta zavisi i kvalitet zajednice. Zbog toga se u SPP-u i zalažemo za dostojanstven život kako muškaraca, tako i žena. Nažalost, činjenica je da neke probleme, pritiske i zloupotrebe više osete žene nego muškarci. Žene kao i muškarci imaju obavezu, ali i pravo da podižu društvo, promovišu dobro i sve univerzalne vrednosti. S druge strane, izbegavaju i odvraćaju od svega što je loše i to svako u skladu sa svojim potencijalima, mogućnostima, pozicijama – izjavila je jednom prilikom.

Predsednik stranke iz koje dolazi, Muamer Zukorlić, ranije je izjavio da je Pramenković ugledna profesorka i majka četvoro dece, kao i da je primer žene koja je uspela da uskladi i porodicu i karijeru i da bude politički aktivna.

– To će i za parlament Srbije biti osveženje i obogaćenje – ocenio je Zukorlić.

Ko su novi poslanici: Lav Pajkić, Koka, operska diva, Pupinov potomak, Ivanovićeva udovica

Izvor: Sputnjik

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Dušo moja… Ti se nisi odbranila ni od tebi nametnutog odevanja… Za kakva prava žena i dece ćeš ti da se boriš??? Kad sam ja bila dete i ti isto tako, a starija sam malo od tebe, žene se nisu obalčile tako kao ti! Bez obzira koje su vere! I šta znači Bošnjakinja… Još iz Novog Pazara?

56 Shares
Share via
Copy link