Magazin

Poranili da poseku drveće, jer Niš nema dovoljno betončine i uopšte nije zagađen (VIDEO)

Bilo je i suza građana jutros na prizor posečenog drveća u centru Niša, a mnogi su prilazili i fotografisali stabla koja leže na zemlji uz komentar da je tužno to što vide i da nadležne za to treba da bude sramota. Ipak, nadležni se nisu oglašavali, niti javljali novinarima, jer je zvanično danas neradni dan.

Rano jutros su radnici JKP Mediana počeli seču više stabala na Trgu kralja Milana, a mnogo Nišlija je burno reagovalo, posebno na društvenim mrežama gde većina kritikuje seču i kako su je nazvali – betonizaciju jednog od najzagađenijih gradova.

Mnogi su upravo kritikovali to što je centar Niša ostao bez zelenila na državni praznik, kada je zvanično neradni dan i to pre 7 sati ujutru.

Već potvrđeno efikasna strategija – rano jutro, prazne ulice, robusna jaka skalamerija za seču, za sat vremena sve posečeno i očišćeno. Za godinu dana, sve što je u gradu bilo vredno, korisno, lepo, posečeno je bez pardona i bez milosti. A spavanje još traje – piše jedan Nišlija.

Starija Nišlijka jutros je izašla da vidi posečeno drveće, a sa novinarkom je razgovarala sa očima punih suza, jer kaže da joj je mnogo žao i da je očajna zbog prizora koji je pred njom.

Drveće koje je godinama tu, koje je simbol našeg grada, da ne pričamo o platanima koji imaju tu baš simboličku vrednost, jer su posađeni valjda posle Prvog svetskog rata. Sve je to mnogo teško, ali ne znam kad će ovaj narod da se osvesti. Razumem da je arhitekta predvideo da to bude kamen, ali grad bez drveća, meni je to van pameti. Tu sam i moja majka je rođena Nišlijka i deda. Otkad znam za sebe, znam za te platane i za jelkice i mnogo mi je teško, zaista. Oni koji dođu tu na vlast iz nkog drugo mesta, njima to možda nije bitno, a nama rođenim Nišlijama je i te kako bitno – napominje.

Mlađa Nišlijka takođe kaže da je to bilo drveće koje gleda od detinjstva i da to što se jutros desilo mogu da urade “samo ljudi koji nikad nisu živeli u ovom gradu i koji ga mrze i preziru”.

Novinarka je osim radnika koji su čistili teren od seče i sakupljali drveće zatekla i građane koji su fotografisali oboreno drveće, a gotovo svi su imali samo komentar da je to “sramota” i “tuga”.

Na društvenim mrežama takođe uglavnom kritike – da su nadležni rešili da i od Niša naprave beton, mnogo pitanja “kome i zašto smeta drveće”, ali i razočarenja što je Niš postao najzagađeniji grad u Evropi i prvi po broju posečenih stabala.

Izvor: Južne Vesti

Niš se guši: 6 puta više PM čestica od dozvoljenog broja

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
198 Shares
198 Shares
Share via
Copy link