Ovu letnju sezonu obeležila je otimačina za ugostiteljskim radnicima. Ugostiteljima je laknulo kada su mere konačno poustile ali ih je sačekao novi problem : nema ko da radi. U skoro svakom većem ugostiteljskom lokalu u Novom Sadu već danas se može dobiti posao i plata od 60.000 do 100.000 dinara ukoliko ste konobar, šanker, roštilj majstor ili kuvar. Međutim, ma kakve uslove nudili, novosadski ugostitelji kažu da je skoro nemoguće naći radnika, piše Nova.rs.
– Svega par dana nakon početka sezone, nama je u jednom danu otišlo troje ljudi iz kuhinje. Samo u ovom momentu nam nedostaje petoro ljudi, od šankera pa do pomoćnog kuvara”, kaže Olivera Bezić, vlasnica jednog od najposećenijih restorana u Novom Sadu. Prema njenim rečima, svi novosadski ugostitelji su u istom problem, jer većina ugostiteljskih radnika je masovno otišlo u Hrvatsku, koja ima isti problem sa radnom snagom – piše Nova.rs.
– U Hrvatskoj konobari i kuvari isto tako masovno odlaze u Irsku, na kruzere ili u druge evropske zemlje. Bilo bi i shvatljivo da naši sezonski radnici odlaze na drastično veće plate, koje bi im obezbedile egzistenciju nakon sezone, međutim, to je daleko od istine. Posao kuvara je mukotrpan i težak svuda, a razlika u platama tokom sezone je možda svega u 200, 300 evra – kaže Bezićeva, napominjući da ni novac više nije stavka koja može zadržati radnike u Novom Sadu.
Redakcija Luftike je došla i do drugačijih saznanja. Kuvari iz Srbije koji su otišli na neka od hrvatskih ostrva kažu da se početne plate kreću od 800 evra za pomoćne radnike u kuhinji dok kuvari mogu da zarade i do tri puta više. Pored toga, obezbeđen je rad u smenama i svako prekovremeno ostajanje na poslu je adekvatno nagrađeno.
– Većina nas nudi dobre uslove za rad, ugovore i ozbiljne plate. Međutim, ni time nismo uspeli da zadržimo ljude, niti da nađemo nove radnike – kaže sagovornica Nova.rs.
Da plata očigledno nije dovoljan motiv za ostanak u gradu tokom leta potvrđuju i natpisi po većini lokala u kojima se traže radnici. Roštiljnica na Bulevaru oslobođenja tako već danima nudi posao roštilj i sač majstorima, nudeći plati od 60, odnono 80.000 dinara. Međutim, ovaj posao, po letnjim vrućinama, izgleda niko ne želi da radi. Isto je i u novosadskim picerijama.
– Trideset godina sam vlasnik picerije i nikada nisam došao u situaciju da nemam baš ni jednog pomoćnika u kuhinji. Nekada je ova picerija hranila pet porodica, a danas sam srećan ukoliko nađem nekog klinca za konobara, znajući da će da ode za par dana, čim mu neko ponudi 1.000 dinara više – kaže ugostitljelj Darko Sivački.
Ono malo konobara i kuvara koju su ostali u Novom Sadu i tokom sezone su mahom “stariji” ljudi, koji imaju porodice i kojima odlazak na sezonski rad ne zvuči više egzotično.
-Razumem klince koji odlaze na primorje da rade, pa makar i za istu platu, jer im je to prilika da borave malo i na moru, mada za to uglavnom ne bude baš puno vremena. Ranije se tako moglo stvarno i znatno više zaraditi, ali danas više ne. Praktično, sada smo došli u situaciju da se u Novom Sadu, gde se skoro svakodnevno otvara neki novi restoran, šankeri i kuvari mogu bez problema izboriti istu platu koju bi imali na primorju”, kaže jedan od konobara za Nova.rs.
Kako stvari stoje, konačno je došlo vreme da se ceni dobar konobar šanker i kuvar. Prethodnih godina smo bili svedoci da radnici u ugostiteljstvu mahom rade za male dnevnice i bez prijave sa maratonskim radnim vremenom. Kolo sreće se okreće.
Kroz šta sve prolaze i sa čime moraju da se nose konobarice u Srbiji
Odakle vam ova gomila gluposti?? Ljudi idu na sezoni zato sto mogu zaraditi dve do tri mesecne plate iz Srbije plus placen stan i klopa, a ne 300 e vise. Ne cenite radnike, prijavljujete ih za minimalac a pitanje je da li dajete placene godisnje odmore…. A kad ne mozete naci radnika, pitate se zasto? Cast izuzetcima, ali vecina vlasnika su robovlasnici. Pozdrav!
Tačno sve što ste napisali.
O pa onda, poslodavci, dodjite juce 😉