Srbija

Preko radio stanica i rijalitija do zatvorenika: Kako porodica i prijatelji šalju tajne poruke Belivukovoj ekipi?

marko miljković
oto: E-Stock/Miloš Rafailović

„Najdražem Maretu srećan rođendan, mnogo ljubavi, zdravlja i sreće od srca žele njegovi drugovi. Idemo do pobede“, kao i „Marku Miljkoviću srećan rođendan želi ekipa iz Koteža, pa da sledeći proslaviš onako kako ti želiš“.

To su samo neke od poruka koje su se pre nekoliko dana mogle čuti u emsiji na jednoj beogradskoj radio stanici. Veruje se da su upućene Marku Miljkoviću, desnoj ruci Veljka Belivuka, čijoj kriminalnoj grupi se sudi zbog sedam ubistava, otmica, silovanja i drugih teških krivičnih dela.

Nije prvi put da se radio stanice, rijaliti programi, ali i čitulje u novinama koriste kao kanal komunikacije između zatvorenika i njihovih bližnjih koji su na slobodi, piše Nova.rs.

Marko Miljković je rođen 9. marta 1991. godine, a već dva rođendana „slavi“ u zatvoru. Kao i prošle godine, ni ove nisu izostale želje, čestitke i pozdravi poslati putem popularne radio emisije, uz naručivanje pesama.

„Srećan rođendan Marku Miljkoviću želi njegova Tanja, uz pesmu Moj si nek si najgori i poruku: Čekam te da dođeš, pa da se volimo najviše na svetu, kako samo mi znamo“, navedeno je u jednoj od poruka za koju se veruje da je potpisuje Miljkovićeva supruga, Tanja.

Takođe, na istoj radio stanici su se mogle čuti i poruke: „Teši, Maretu, Budi, Veljku i Marku puno pozdrava uz pesmu Samo jedan klub“, ali i „Samo za našu braću Marka, Miloša, Vlada, Tešu, Veljka i Marka, izdržite legende, uz pesmu Isti igrači“. Ako je suditi po navedenim nadimcima, reč je o okrivljenim pripadnicima kriminalne grupe kojom su rukovodili Veljko Belivuk i Marko Miljković i kojima se trenutno sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Jedna od adresa za ovakve poruke su i rijaliti programi jer se emituju na programima sa nacionalnom frekvencijom, tako da ih gledaju i osuđenici i pritvorenici. Iako se u njima tokom emitovanja, na kajronu mogu videti poruke mahom upućene učesnicima tih programa, u moru takvih, povremeno isplivaju i one posvećene osobama sa one strane rešetaka.

„Šaljem ti pismo i videću do kraja nedelje da idem po dozvolu za ove male delikvente hahaha, pa da dođemo svi čoporativno, nadam se da ćemo dobiti. Sad idem da se vidim sa onim drugom što smo bili na svadbi kod njega. Ljubim te“, ali i: „Dobro smo prošli u putu. Kući najlepše iznenađenje na vratima, pismo. Ljubimo te najviše sunce moje“, kao i: „Pročitali smo pismo, poboljšao si rukopis. Dobro sam zato što vidim da si mi nasmejan. Mnogo nam nedostaješ, izađi nam što pre“.

Čitulje, pretnje i poslednji pozdravi

Pored klasničnih želji i pozdrava, bilo je slučajeva kada su se putem medija, samo u rubrikama namenjenim čituljama, ne samo upućivali poslednji pozdravi ubijenim kriminalcima, nego su upućivane pretnje i najavljivane osvete, doduše uvek „umotani“ u tužnu poruku zbog smrti određene osobe.

Tako je nakon ubistva Igora Dedovića, jednog od vođa škaljarskog klana, i Stevana Stamatovića u Atini, u crnogorskoj dnevnoj štampi objavljena čitulja koju je, navodno, potpisao Jovan Vukotić, vođa te kriminalne grupe koji je takođe u međuvremenu ubijen.

„… Teško je bilo znam, kume, odoleti A. zagrljaju, iako si znao da je rizično. Brinuo si za sve, a nisi mislio na sebe, kume. Ova živa polovina mene ti poručuje da mirno spavaš i budeš ponosan. Ja živim za ono zašto bi ti živeo da si na mom mestu, kume. Tvoj odlazak nam daje još veću snagu da ne posustajemo…“, napisano je u čitulji koju je navodno poslao Vukotić.

Na identičan način Vukotić se oprostio i od svog oca Veselina Vukotića, nakon što je ubijen u sačekuši u Crnoj Gori.

„Ponestalo mi je reči! Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj večni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna što mu je činiti! Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio celog života, a život je prolazan. Neka ti je večna slava i hvala za sve, oče“, naveo je ubijeni vođa škaljarskog klana.

Izvor: Nova.rs

Poznata srpska starleta bila u šemi sa Markom Miljkovićem, raskrinkao ih svedok saradnik

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
30 Shares
Share via
Copy link