Srbija Vesti

Portal KRIK osuđen za nanošenja duševnog bola i povredu ugleda Predraga Koluvije

koluvija-dolazi-u-sud
Foto: Printscreen

Sutkinja Višeg suda u Beogradu Bojana Čogurić prvostepeno je osudila KRIK zbog vesti „Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2“ o suđenju Predragu Koluviji.

Čogurić je presudu izrekla uz tvrdnju da je u njoj prekršena pretpostavka nevinosti.

KRIK se na presudu žalio i očekuje da apelacija ukine ili preinači ovu odluku sudije Čogurić.

KRIK podseća da je Predrag Koluvija, kome se sudi da je šef kriminalne grupe koja je proizvela preko tonu i po marihuane, pretprošle godine podneo dve tužbe protiv njih, u kojima je tvrdio da su mu vesti sa suđenja izazvale duševne bolove i povredile ugled.

Koluvija je u tužbama tvrdio da je KRIK, time što ga je u tekstovima nazvao „optuženim narko-bosom“ prekršio pretpostavku nevinosti.

Na suđenjima je ispričao kako su zbog KRIK-ovih tekstova komšije počele da ga izbegavaju, da čak neće da uđu sa njim u lift, ali i da službenici u banci neće da mu se jave na telefon niti da mu otvore račun.

U sudnici se pojavljivao sa svojim advokatom Vladimirom Đukanovićem, istaknutim članom Srpske napredne stranke, i predsednikom skupštinskog odbora za pravosuđe koji ima ulogu u izboru sudija i tužilaca.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je na suđenju objasnio da novinari u tekstovima ne mogu da koriste dugačke, nerazumljive i rogobatne pravne formulacije, već koriste kolokvijalne izraze kojima čitaocima jasno objašnjavaju njihovo značenje.

– U slučaju (da koristimo isključivo pravne izraze), kada spomenemo Koluviju, morali bismo uvek za njega da napišemo da je – optužen kao organizator organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga – objasnio je Dojčinović.

Urednik KRIK-a je istakao da smatra da je primeren način na koji je Koluvija nazvan u tekstovima i da je to urađeno po ugledu na praksu poznatih svetskih medija.

– Vodeći svetski mediji, poput ‘Vašington posta’, ‘Gardijana’, agencije ‘Rojters’ u sličnim situacijama na isti način izveštavaju, odnosno na engleskom koriste izraze ‘accused narco boss’ (optužen narko bos) izveštavajući o glavnooptuženima u ključnim suđenjima za organizovani kriminal – objasnio je Dojčinović i sudu dostavio primere pisanja ovih medija.

Dojčinović je ukazao i na to da je teško zamislivo da su Koluviju povredili baš KRIK-ovi tekstovi jer su drugi mediji, ali i predstavnici države, na mnogo gori način pisali o njemu. Njih, međutim, Koluvija nije ni tužio.

– Ministar (Nebojša) Stefanović je na konferenciji za medije tužioca (Koluviju) označio kao proizvođača droge, premijerka (Ana) Brnabić u jednoj izjavi nazvala ga je narko-trafikantom. Predsednik (Aleksandar) Vučić je za tužioca izjavio da nije nikoga ubio, ali da je imao tonu i po marihuane – rekao je Dojčinović na suđenju.

Novinarska udruženja ranije su istakla da KRIK nije prekršio pretpostavku nevinosti i ukazala na to da su Koluvijine tužbe pritisak na novinare da prestanu da pišu o slučaju „Jovanjica“, jednom od najvećih i najvažnijih slučajeva u državi.

Sutkinja Bojana Čogurić, koja je sudila u jednom od ova dva postupka, međutim, zaključila je drugačije.

– Sud je stao na stanovište da je tužilac označen ‘narko-bosom’, dakle krivim, pre okončanja krivičnog postupka koji se prema njemu jednako može završiti kako osuđujućom, tako i oslobađajućom presudom – piše Čogurić u presudi koju je donela početkom meseca.

Čogurić je redakciju i Dojčinovića obavezala da Koluviji plate 89.800 dinara zbog izazvanih duševnih bolova i kompenzacije troškova advokata.

Ovo je prvostepena presuda i KRIK se na nju žalio. U nastavku će Apelacioni sud u Beogradu odučivati o njoj.

Suđenje po drugoj Koluvijinoj tužbi je u toku i u njemu još nije doneta presuda.

KRIK podseća da je ovo treća presuda kojom je taj istraživački portal osuđen zbog svojih tekstova. Ranije je osuđen po tužbi ministra policije Bratislava Gašića, a takođe i po tužbi rukovodilaca policijske Jedinice za zaštitu svedoka. KRIK su tužili i bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, kontroverzni biznismeni Bogoljub Karić i Stanko Subotić, kao i kum predsednika države Aleksandra Vučića Nikola Petrović.

Izvor: KRIK

„Druže, ne znaš u šta si upao, ovo je projekat VOA i BIA“: Neobjavljeni iskazi Malog Sente o pritiscima da se Jovanjica zataška

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link