Magazin Srbija

U porodilištu u Vranju je OK šamarati porodilju, epidural traže „razmažene“, a bez para za doktora bolje da ne ulaziš

porodilja
Foto D. Milovanović

Protiv četiri ginekologa iz vranjskog porodilišta vodi se postupak pred Osnovnim sudom zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći. Zaprećena zatvorska kazna za ovo delo može biti od tri meseca do tri godine.

U poslednjih pet godina, podneta je još jedna krivična prijava protiv ginekologa iz ZC Vranje za isto krivično delo ali je odbačena, piše portal InfoVranjske.

Uzimanje mita, naplaćivanje medikamenata koji po zakonu treba da budu besplatni i akušersko nasilje su najveći problemi u vranjskom porodilištu, pokazuje anketa u kojoj je učestvovalo 68 žena, a koja je rađena u okviru Škole digitalnog novinarstva Fondacije „Slavko Ćuruvija“.

Istovremeno, načelnica ginekologije u Vranju Gordana Đorđević tvrdi da nije upoznata sa takvim slučajevima, ali da se seća slučajeva da same porodilje često nanose fizičke povrede medicinskom osoblju.

Načelnica ginekologije vrnjske Bolnice Gordana Đorđević kaže za InfoVranjske da se tako nešto dešavalo pre možda 30 ili 50 godina, ali da sada to nije tako.

„One neće da napnu tog trenutka i onda može da se drmnu malo, da se isprskaju vodom i tako. Nije šamaranje nego je čisto to rađeno da se prizovu sebi, jer se one pogube, a taj je trenutak presudan. Tog trenutka, ako uguše svoje dete, ko će posle da bude kriv“, pita Đorđević.

Ona tvrdi da medicinsko osoblje na porođaju trpi povrede od strane porodilja, i da je jednoj doktorki žena u toku porođaja slomila rebro, tako što ju je udarila nogom a da je druga porodilja nedavno lekara ujela za ruku.

„Mi to ne objavljujemo kao što one rade. One hoće da se porode, da dođu, dobiju dete i da ne trpe ništa. Mi maksimalno pokušavamo da obezbolimo porođaj da što manje budu u porođajnoj sali, ali ne znam šta ove mlađe generacije očekuju“, kaže načelnica.

Iako je 2019. godine za Južne vesti rekla da će epidural, koji je do tada korišćen sporadično, biti dostupan za sve porodilje, podaci ZC Vranje pokazuju da je od 5.888 prirodnih porođaja u poslednjih pet godina, samo 43 rađeno je sa epiduralnom anestezijom, na koju inače porodilje imaju pravo. Sada tvrdi da epidurala i anesteziologa nema.

Jovana Ružičić iz Centra za mame kaže za InfoVranjseke da porodilje retko prijavljuju negativna iskustva jer su tada fokusirane na bebu, i da je to mentalna prepreka koja ih sprečava da se za svoja prava izbore.

„Mislim da naša svest o jednom dostojanstvenom porođaju još uvek nije na nivou na kom bi trebala da bude, pa se zato tako nešto ne dešava toliko u praksi“, kaže Ružičić.

I klinička psihološkinja Slađana Đorđević navodi da je važna saradnja medicinskog osoblja i porodilje, jer je ženi dok se porađa potrebna kako medicinska, tako i psihološka podrška.

„Ukoliko je žena svoj porođaj doživela kao traumatsko iskustvo u kojem je nedostajala podrška i osećaj sigurnosti, u kojem se osećala bespomoćno i porođaj je imao komplikacije koje ona nije mogla da isprati, onda govorimo o post traumatskom stresnom poremećaju (PTSP). Kroz razumevanje i podršku porodice, prijatelja ili psihoterapeuta, žena može da ‘izraste’ iz ovog iskustva i da ono vremenom prestane da remeti njenu svakodnevicu“, objašnjava Đorđević.

Postporođajni PTSP karakterišu prisilno vraćanje slika ili utisaka sa porođaja, panični napadi, osećaj otuđenosti od sebe i bebe, navodi ona i ističe da je ženi tada potrebna adekvatna podrška.

Negativna iskustva sa porođaja žene mogu da prijave Kancelariji za zaštitu prava pacijenta na adresi Kralja Milana 1, prvi sprat, kancelarija broj 37 radnim danom od 12,00 do 14, 00 h ili na telefon 017/402 – 390 . Centar za mame pokreće SOS besplatnu psihološku liniju koja će biti dostupna krajem jeseni.

Priču u celosti čitajte na portalu InfoVranjske.

Nasilje na porođaju: Mrzim kad dođu debele krave da se otele!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

251 Shares
251 Shares
Share via
Copy link