Magazin Putovanja

TOP 5 letnjih destinacija u Srbiji idealnih za porodični odmor

srebrno 3
Printscreen

Naši turisti prethodna dva leta koristili su mahom da upoznaju lepote Srbije, ali nedostatak morske obale u okirima državne granice mnogima je probudilo nostalgiju za slanom vodom, pučinom i svim onim čarima koje isključivo ima letovanje na primorju.

Ukoliko putujete sa celom porodicom, uzbuđenja i uživanja vam neće nedostajati ukoliko se ipak odlučite da i ovo leto provedete u Srbiji. Toliko ima predivnih destinacija, oaza mira i prirode, pa čak i rezervata, da će uživati svaki član familije, od najmlađeg do najstarijeg, ukoliko se bake i deke odluče da svoje penzionerske dane provedu sa unucima i svojim najmilijima.

Teško je odabrati i skratiti spisak predloga gde putovati i šta videti tokom letnjih meseci. Sve zavisi od ličnih afiniteta i, nažalost, budžeta kojim raspolažete. Ovo su samo neki od predloga gde možete provesti svoje slobodne dane sa celom porodicom.

Ipak, ukoliko ste iz Novog Sada, Beograda ili okoline, ne propustite panonsku lepoticu Frušku goru. Vikendice za iznajmljivanje na Fruškoj gori su sve traženije, a ponuda je takva da nudi za svačiji ukus i džep po nešto.

Zasavica

Rezervat prirode nedaleko od Sremske Mitrovice može biti interesantna destinacija za sve generacije. U okviru rezervata postoji restoran, u kom posetioci mogu da probaju neobične specijalitete, poput kobasice od magarca i specijalnog domaćeg gulaša. Tu je velika zelena površina, igralište i kula sa koje se pruža pogled na ceo park.

Celog dana, u rezervatu se nude ture autobusom, tokom kojih putnici, kao na safariju, mogu da vide razne životinje, samo što će umesto slonova i lavova verovatno ugledati mangulice, konje, magarce, ovce…

Pored toga, posetioci takođe mogu da odu na turu brodom kroz močvaru. Sa broda se pruža pogled na najširi deo toka Zasavice gde se u preletu mogu videti mnoge vrste ptica.

U Sremskoj Mitrovici, interesantni porodični program može biti poseta arheoloških nalazišta drevnog rimskog grada Sirmijum.

Divčibare

Odmaralište na planini Maljen, udaljeno nešto više od dva sata od prestonice, može biti sjajan beg od gradske vrućine, a nudi zanimljive programe kako za decu tako i za odrasle.

Dok najmlađi mogu da testiraju svoje veštine u avantura parku, kao i da isprobaju ziplajn, panoramska vožnja žičarom će se verovatno svideti celoj porodici.

Pored toga, netaknuta priroda Maljena i zelenilo kroz koje se prolazi na pešačkim stazama prijatna je rekreacija za sve generacije.

Staze su obeležene i veoma je lako se snaći na njima. Neke od poznatijih su: Ljuti krš, Golubac, Velika pleća, Paljba i Crni vrh.

Bojčinska šuma

Bojčinska šuma u opštini Surčin zaštićena je kao Spomenik prirode zbog svojih posebnih biljnih i životinjsikih vrsta. Iako gotovo ne treba da napustite prestonicu kako biste došli do ove šume, svež vazduh, mir i priroda deluju umirujuće i stvaraju utisak kao da ste u dubini neke guste planinske šume.

Od drveća, najviše ima hrasta, graba i lipa, a pored staza se ponekad mogu opaziti zečevi, divlje svinje i srndaći koji slobodno lutaju šumom.

Boravak u ovako netaknutoj prirodi predstavlja pravi odmor za dušu.

Na početku šume postoji letnja pozornica pokrivena trskom sa amfiteatarskim gledalištem za 1.000 posetilaca, gde se obično održava festival „Bojčinsko kultno leto“, koji traje pet meseci od maja do septembra, gde se vikendima održavaju različiti muzički koncerti, pozorišne predstave ili plesni nastupi.

Fruška gora

Bešenovačko jezero, na Fruškoj gori možda ne može da zameni plavi horizont na obali mora, ali može svojim posetiocima da ponudi lepu, uređenu peščanu plažu i vodu odgovarajuću za kupanje.

Obilazak pešačkih staza, poseta kako spomenika Slobode, tako i Stražilova, piknik u prirodi i osveženje u nekim od šest jezera na ovoj usamljenoj vojvođanskoj planini, zaista su programi u kojima cela porodica može da uživa.

Neophodno je obići Duškov vidikovac sa skulpturom pesnika Duška Trifunovića sa kog se pruža pogled na Sremske Karlovce. Brankovac je izletište sa pogledom na vrhove Fruške gore, odakle se najlepše vidi zalazak sunca, ipak posebno jedinstven je vidikovac Orlove stene.

Porodični ručkovi u prirodi mogu da se organizuju na brojnim izletištima, poput Zmajevca ili Letenke, a tokom dugih šetnji poželjno je i posetiti i Dumbovački vodopad.
Svakako, gotovo je nemoguće posetiti Frušku goru, bez obilaska nekih od mnogobronih manastira.

Srebrno jezero

Uređena obala koja podseća na morsku plažu, okružena mnogobrojnim kafićima i restoranima, ali i sa mogućnošću za kamping; idealna je za porodična putovanja. Srebrno jezero, na istoku zemlje, može biti savršena destinacija ovog leta, kako zbog sadržaja koje nudi, tako i zbog znamenitosti u okolini.

Voda je tokom leta savršena za kupanje, a plićak je sasvim bezbedan za decu.

Pored plaže takođe postoji biciklistička staza. Nedaleko od jezera, nalazi se akvapark posebno interesantan za najmlađe.

Kao kulturni program tokom odmora porodice mogu da posete Ramsku tvrđavu, ali i Golubac. Osim toga, vrlo zanimljiva aktivnost jeste krstarenje Dunavom.

Izvor: euronews.rs

Srpski Maldivi privlače ogromnu pažnju, smeštaj se rezerviše i godinu dana unapred

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link